Електронните цигари са по-вредни от истинските

Животът

27-01-2013, 18:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Те отделяли химикал, който дразни дихателната система

Електронните цигари причиняват повече вреда от естественото тютюнопушене заради химикал, който може да раздразни силно дихателната система, съобщи в. "Мейл он сънди".

Електронните цигари съдържат загряващ елемент, който превръща течност с никотин в пълнителя в пара, която се вдишва. Това предизвиква усещане подобно на тютюнопушене, но без канцерогенните химикали от цигарения катран.

Загряването на химикала пропиленгликол от пълнителя обаче може да раздразни силно дихателната система, предупреди д-р Елизабет Пот от Федералния център по здравно обучение в Кьолн. Точно този химикал е 90 процента от съдържанието на пълнителя.

През 2009 г. американското Управление за контрол над  хранителните продукти и лекарствата анализира пълнители на електронни цигари и установи в тях следи от карценогена нитрозамин и други потенциално вредни съставки. Производителите обаче контрирали, че тютюневите изделия съдържат много повече нитрозамин.

Експертите обаче посочват, че електронните цигари са забранени в Канада, Австралия и някои американски щати. Неотдавна те бяха забранени и в обществените сгради и обществения транспорт в Хановер, Германия.