Народът върна топката за "Белене" обратно в парламента

Най-доброто от печата

28-01-2013, 05:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутатите на ГЕРБ против "Белене" при вот над 20%,обеща Борисов

Борисов благодари на Станишев за провала

"Благодаря още веднъж на Станишев, че, освен че не подписа за "Белене", прояви характер, не се поддаде на кръговете, които искаха да строят, но с организирането на този референдум завинаги зачеркна темата "Белене". Това бе реакцията по темата на премиера Бойко Борисов, след като пусна бюлетината в 78-о училище в Банкя. Преди това премиерът изрази щастието си от победата на тенисиста Новак Джокович и от избирането му за спортист №1 на Балканите. Борисов не беше изненадан от слабата избирателна активност на референдума, а за обвиненията на БСП, че пътищата не са почистени, за да се саботира допитването, каза: "На кривата ракета космосът пречи. Пътищата са прекрасно почистени. Най-слабата избирателна активност е в най-добре почистените градове."

Според премиера похарчените пари за организирането на референдума е можело да отидат за нещо по-смислено. "Много по-логичен беше референдум за или против тютюнопушенето", добави министър-председателят. От думите му стана ясно, че ако избирателната активност е минала 20%, депутатите от управляващата партия ще гласуват "против" проекта "Белене". "Ние сме последователна партия и ясно и точно сме казали "да" за седми реактор в "Козлодуй". България е ядрена сила в момента, има ядрени реактори и ще строи ядрен реактор в "Козлодуй", заключи Борисов. Той разясни, че е в прекрасни отношения с президента на Русия Владимир Путин и той ще дойде в България през февруари. Вицепремиерът Симеон Дянков, който беше в Банкя с Борисов, поиска оставката на Сергей Станишев заради изхода от националния референдум за ядрената енергетика и похарчените 20-25 млн. лв. за допитването. Дянков иска да става политик, каза Борисов. Той защити Станишев и пак му благодари. Имаше много спекулации и много лъжи, затова гласувах по начин, който смятам, че е правилен за бъдещето на България. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като даде своя вот в столичното 11-о ОУ "Св. Климент Зографски".

Станишев видя личен провал на премиера

"На тройното "не" на премиера Бойко Борисов гражданите казаха голямо "да". Щеше да е много смешно, ако не беше тъжно. Имаме правителство, което се опитва да отхвърли пряката демокрация." Така лидерът на БСП Сергей Станишев отговори на премиера Бойко Борисов и на вицето му Симеон Дянков, че референдумът е провал, при това на БСП. Станишев на свой ред отсече, че резултатът е "лична загуба на Борисов".
Червеният лидер пресметна - над 25% от хората, които живеят в България, са отишли до урните. И обяви, че "фантомите" в списъците са 800-900 хил. души, което влияе на сметките за активността.

Соцлидерът припомни, че кметицата на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова е избрана с 23%. И повтори, че властта е опитвала да саботира вота.

Според източници на "Труд" целта на БСП е била 30% активност при хубаво време. Но до последно в щаба са се тревожили дали тя ще мине 20 на сто. В червените редици зреел скандал, че не са мобилизирани значително повече хора от събраните 750 000 подписа и че кампанията не е била добра. Лидерът на ДПС Лютви Местан пък каза: "Смятам, че е оздравително за българската демокрация периодически да се провеждат референдуми, а не през половин век", след като пусна своя вот в София.

Десните: Хората казаха "НЕ"

Хората отхвърлиха "Белене". 80% негласували, когато от 30 г. се говори за "Белене", означава това", коментира съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров от синия комитет "Не на Белене". И благодари на хората, казали категорично "не". "Убеден съм, че на парламентарния вот ще трябва пак да водим тази битка с всички сили, предупреди той.

Българските политици нямат единно мнение за цената на АЕЦ "Белене", обяви лидерката на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева след вота, който партията бойкотира. По-рано нейни съпартийци въртяха педали на колелета, за да произвеждат ток.

Роми: Няма вот, щом не плащате

"Нема пари, нема гласуване!" С тази реплика ромите от Благоевград отказаха да отидат до урните. Към 14 ч в една от секциите от 920 души бяха гласували само 20.
"Никой не дойде у махалата да ни разясни, поне един политик да беше дошъл. А сега ни пари, нито знаем какво става. Ако ни платят, ще идем да пускаме бюлетина", категорични бяха излезлите на припек роми от Благоевград. Хората обясниха, че представа нямали какво е "ядрена енергетика".

Във Варна лидери на малцинствата спирали гласоподаватели пред урните и им казвали да не пускат бюлетина. Мотивът бил, че не било платено за гласовете на хората от гетото. Жалби за опитите за бойкот на допитването в секциите в гетото на морската столица подадоха от ГЕРБ.

В ромския кв. "Столипиново" в Пловдив не разбирали за какво трябва да гласуват. Затова повечето от мъжете предпочели да играят карти в кварталните барчета. В избирателната секция в ромския квартал в Пазарджик до обяд правото си на глас не бе упражнил нито един жител. Роми от съседните села признаха, че няма да гласуват, ако не им дадат кюфтета.