Забраняват хвърлянето на храна в кофите за боклук

Най-доброто от печата

28-01-2013, 05:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До 15 бона санкция за гаф при търговия с манджи по нета

Забранява се на ресторанти и магазини да изхвърлят храна в кофите за боклук. Промените са задължителни също така за всички обекти, в които се произвеждат хранителни продукти. Това предвиждат допълнения в Закона за храните, които предстои правителството да приеме. Животинските отпадъци, които не са годни за консумация, трябва да се държат в затворени съдове и други подходящи системи, докато бъдат откарани до екарисажа. Остатъците от вегетариански храни пък се предават за третиране съгласно Закона за управление на отпадъците, гласи проектът. Разхвърляната край контейнерите храна в момента е източник на зарази. След хората, които ровят по кофите, на свой ред идват гризачи, котки и кучета. Освен това
не се разрешава връщането на продукти
от магазините на производителите. Така пътят на храната става еднопосочен и намалява вероятността търговските вериги да притискат родните производители, като им връщат стоките малко преди да изтече срокът на годност. За тези продукти обаче законово се регламентира възможността да бъдат дарени на хранителната банка. Годните манджи ще отиват при нуждаещите се, а развалените ще се унищожават за сметка на търговеца или производителя.
Продажбата на храни по интернет ще може да се прави само от тези, които имат собствен магазин, заведение или производствена база, предвиждат други промени. В страницата на търговецът трябва да са записани адресите на фирмата и на обекта за търговия с храни. Ясно трябва да са посочени цената на продукта и транспортните разходи. Преди да започне да продава, търговецът трябва да е предоставил в областната агенция по храните информация за номера на транспортното средство, с което ще доставя заявените по интернет храни. В сайта пък трябва да стои „закачено” удостоверението за регистрация на обекта.
Договор за продажба от разстояние
трябва да сключват помежду си продавачът и купувачът на храни от нета. Санкцията за хора, които продават неконтролируемо през мрежата различни храни, е от 1000 до 5000 лева при първо нарушение, а следващия път скача до 10 000 лева. За едноличните търговци и фирмите обаче глобите са по-солени и достигат 15 000 за второ нарушение.
При първо пускане на пазара на храни със специално предназначение производителят или вносителят трябва да уведоми Министерството на здравеопазването, предвижда законът. Това се отнася за храните за кърмачета, продуктите, преназначени за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло, както и за специални медицински цели. Освен това на този режим подлежат хранителните добавки за диабетици и за хората, които имат нетърпимост към глутена, както и храните, предназначени за употреба при интензивно мускулно натоварване. До един месец здравното министерство издава становище дали тези продукти могат да се пуснат на пазара.
Цеховете за лимонада с регистрация в БАБХ
От вида на крайните продукти ще зависи регистрацията на обектите, в които се правят комбинирано и безалкохолни напитки, и бутилирани води. В бъдеще, когато производството на безалкохолни напитки е с по-голям капацитет от този на минерални, изворни и трапезни води, обектът се регистрира от Областната дирекция по безопасност на храните. Ако преобладава обаче бизнесът с вода, регистрацията е в Регионалната здравна инспекция.
Нова регистрация е нужна и в случаите, когато в цеха за бутилиране на вода започне производството и на лимонада или друго безалкохолно.