"Софийска вода" глобена с 63 000 бона

Мисия София

28-01-2013, 07:12

Снимка:

"Софийска вода"

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Дружеството дало лични данни на длъжник на фирма за събиране на дългове

"Софийска вода" е глобена с 63 200 лв. от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за нарушения на закона.

До санкцията се стига след жалба на столичанката М. К. А. От август 2011 г. тя получава обаждания от фирма за събиране на дългове. Жената твърди, че задълженията са направени от наемателит , които признават това и водят дело срещу сметката. Тя възразява срещу водния концесионер, който е дал личните й данни на трета страна.

Оказало се, че столичанката няма договор със "Софийска вода", а е заявила устно откриването на партида за имота си, който е водоснабден.

Дружеството твърди, че щом тя не е възразила, значи се е съгласила личната информация да бъде използвана за фактическите отношения с дружеството. Затова и фирмата дала данните на събирачите на дългове - М. К. А. им дължала 745 лв.

КЗЛД констатира, че "Софийска вода" не може да докаже, че има договорни отношения с дамата, т.е. защо съхранява личните данни в базата данни с клиентите си. Според общите условия потребители на ВиК услуги са не само собствениците, а и наемателите, както е в случая.

Определението е твърде широко и от него излиза, че "Софийска вода" не може да индивидуализира по безспорен начин абонатите си, камо ли да определи длъжниците си.

"Софийска вода" не е дала информация на всички свои клиенти за какви цели им събира личните данни и на кого може да ги предоставя, смятат още от Комисията за защита на личните данни.