Столичният зоопарк с градче за пингвини

Мисия София

28-01-2013, 08:09

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

100 лв и ставаш осиновител в софийския зоопарк

Правят детски кът с истински понита, зайци и козички

Уникално градче за пингвини ще има в столичния зоопарк. От пролетта започва изграждането на модерна клетка за интересните екземпляри, съобщава за в. "Новинар" директорът на зоологическата градина д-р Иван Иванов.

Всеки от обитателите й ще си има малка каменна къщичка, езерце, специална инсталация за пречистване на водата и дъждовални машини, които ще създават охлаждаща вълна през лятото.

Идеята е пингвините да живеят постоянно в зоопарка, а не както досега само през определени месеци от годината.

Планира се малкото градче да бъде дом на 6 или 8 пингвина, които ще бъдат хумболтови, чернокраки или дженто. Всяко животинче ще си има отделна къщичка в модерната клетка. Тя няма да бъде с решетки и мрежи, а със специална ниска ограда. Около нея ще се засадят и бързорастящи храсти. Новият дом на пингвините ще се намира точно срещу входа на залата с хищниците.

От зоопарка са подготвили още една любопитна изненада за посетителите. Обмисля се екзотично шоу с говорещите папагали. Вече е започнало обучението на АРИ-те. Когато времето се затопли, репетициите с птиците ще продължи.

Предвижда се и създаването на специален кът, в който посетителите на парка ще могат да се разхождат свободно заедно с питомни животи. Той е предназначен най-вече за децата. В него малчуганите, техните родители и придружител от зоологическата градина ще могат да пипнат и нахранят зайчета, понита, козички, патици, гъски.

Въпреки студеното време, в момента зоопаркът не страда от липса на посетители. Животните също се чувстват добре, въпреки минусовите температури. Обитателите на парка се отопляват с парно, а змиите и гризачите с осветителни тела.