НЗОК пак издава Европейска здравноосигурителна карта

Общество

28-01-2013, 10:22

Снимка:

НЗОК

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Издаването й ще става в нови 398 дистрибуторски пункта

Издаването на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) се възобновява от днес.

Издаването ще става в нови дистрибуторски пунктове, в които гражданите ще подават заявления за издаване и ще получават своята ЕЗОК.

Това са 398 пункта на територията на цялата страна, основно в клоновата мрежа на ДСК, а пълният им списък може да бъде видян на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и във всяка районна здравноосигурителна каса.

Досегашните пунктове на предишната фирма-изпълнител няма да приемат заявления. Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е до 15 календарни дни.

Временните затруднения по издаването на ЕЗОК се дължаха на обжалване на процедурата по избор на изпълнител.

Заявлението за издаване се получава безплатно на място в обявените пунктове или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК. То се подава лично, или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта.

За лица до 14 години и такива до 16 години, които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.

ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ - според законодателството на съответната държава на престоя.