Вместо с АЕЦ, кравар захранва село с КЕЦ

Животът

28-01-2013, 14:00

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Фермерът отглежда близо 100 крави, готов е с проект за екоенергия

Предприемчив жител на великотърновското село Паскалевец е готов с алтернатива на ядрената енергетика и смята да захранва цялото село с ток, произведен от кравешка тор.

Георги Братванов отглежда над 100 крави и преди време решил да пренесе у нас германския модел за произвеждане на електроенергия, съобщава БНТ.

Нестандартната идея на мъжа хрумнала в желанието му да печели повече своята ферма.  За изобретението на своите колеги разбрал, когато отишъл в Германия. Зарадвал се на идеята, защото биоинсталацията има добра възвръщаемост и произвежда електричество от животинска тор.

"Животинската тор всеки ден се напълва в, образно казано един голям варел, който е разположен извън животновъдната ферма, и там започват процеси на затопляне, загряване и разбъркване, при което се произвежда метан газ, който служи за гориво за произвеждане на електроенергия чрез електродвигател", обяснява технологията краварят.

Той смята, че идеята му има голямо бъдеще и ще го прочуе като производител на екоенергия.

"Инвестицията не е малка, но е много бързо възвръщаема, тъй като е възможно да се продава електроенергията директно на електроразпределителното дружество на добра изкупна цена и те са длъжни да изкупуват "зелената енергия" в България", посочи мъжът.

Според експерти модерната инсталацията на Георги Братванов ще му позволи да продава не само "зелена енергия", но и биотор. Предприемчивият мъж се надява с успешната си бизнес идея да запали и други фермери в цялата страна.