Учените нямат вяра на Игнатов, искат главата му

Пътник ли е министърът на образованието?

Министър-председателят Бойко Борисов е представил пет от 60-те констатирани нарушения във фонд "Научни изследвания" по време на срещата си с учени в Министерски съвет днес.

Това съобщи за "Фокус" физикът от БАН Христо Лафчиев, който присъства на срещата.
"Докладът беше черен. Имаше 60 констатации за нередности. Той ни прочете само 5 от тях. Папката беше твърде дебела, за да можем да четем всичко", каза Лафчиев. Учените са разговаряли с премиера за мерките, които трябва да бъдат взети срещу злоупотребите във фонда.
Според него ще има и други оставки освен тази на управителя на фонда Христо Петров.
"Учените, които бяха там, единодушно казаха, че нямат никакво доверие в министъра на образованието и науката Сергей Игнатов заради тези злоупотреби, които са прикривани, и това беше очевидно на срещата", каза Лафчиев.
Бойко Борисов е поискал 10 дни време, за да може да реагира и да вземе належащи мерки за ситуацията във фонд "Научни изследвания".
"Трябва да се разбере - защо всичко това е прикривано с години, защото от години е алармиран министър Игнатов за нередностите във фонда и не са взимани никакви мерки. Не знам какви мерки ще вземе премиерът, но надяваме се, че до 10 дни ще се вземат съществени мерки", каза още физикът.