Игнатов си тръгна, напът е шефът на ДКЕВР

Образователният министър си тръгва заради гафа с Фонд "Научни изследвания"

Премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов.

Министър-председателят е настоял за нея заради извършената от Главния инспекторат на МС проверка във Фонд "Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда.

Освобождаването на образователния министър идва часове, след като Борисов и финансовият министър Симеон Дянков приеха учени, в отсъствието на Сергей Игнатов, като им обясниха, че така премиерът е решил.

На тази среща стана ясно, че оставка е подал и управителят на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров, след като финансовият инспекторат на Министерския съвет откри груби нарушения при кандидастването, а и в самата конкурсна сесия на фонда.

Скандалът около фонда избухна в края на миналата година, след като учени изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда.

На 5 декември около 200 учени скандираха пред министерството: "Мафия" и "Оставка". Някои от тях носиха гнили домати, други пък носиха изцапано бельо, а над него пишеше: "Бельото като дискурс".

Стана ясно още, че освен освободения Сергей Игнатов, премиерът иска главата и на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Предложението му е заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи.

За последните шест месеца министерството на икономиката е изпратило три писма до ДКЕВР, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК.