Голямата интрига - зад кого застава лобито на митрополит Николай

Животът

28-01-2013, 21:28

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кирил Варненски може и да не влезе във финалната тройка митрополити, от които църковният събор ще избере новия патриарх

Изпълняващият длъжността патриарх Кирил Варненски може и да не влезе във финалната тройка митрополити, от които църковният събор ще избере новия духовен водач на българите.

В синодалните среди трескаво пресмятат кой зад кого ще застане на 15 и 16 февруари, когато архиереите ще изберат тримата "финалисти", пише Стандарт, цитиран от novini.bg.

Тънката подробност е, че всеки един от тримата трябва да събере минимум 10 от общо 14 възможни гласа. Практически във вота ще участват 13 владици, тъй като Симеон Европейски е тежко болен и е в чужбина. Въпреки това по устав всеки един от тримата трябва да събере поне 2/3 от гласовете на всички синодални старци, т.е. 10.

Сигурно е, че зад Кирил няма да застане върлият му опонент Николай. За негови противници минават още Григорий, Игнатий и Калиник. Ако никой от тях не премисли, Кирил ще събере максимум 9 гласа. За него едва ли ще пусне бюлетина и Неофит, който също е сред спряганите кандидати за бялото було. Другият почти сигурен член на тройката ще е Гавриил. За него пред събратята си ще лобират Натанаил и Йосиф. Голямата интрига е зад кого ще застане лобито на Николай както при избора на тройката, така и при самия вот на събора на 24 февруари.