БСП и СДС в Бургас на едно мнение за въпроса в референдума

За да е демократичен, трябваше да бъде ясен, смятат лидери от двете партии

Липсата на активност по време на първия национален референдум в България се дължи на начина, по който въпросът за изграждането на новата ядрена електроцентрала беше зададен на гражданите.

Това мнение изразяват двама лидери - единият от десницата, а другият от левицата. Според шефa на общинското ръководство на СДС в Бургас и юрист Вълчо Чолаков начина, по който българите бяха попитани, не е законовият вариант на пряка демокрация.

"За нас този въпрос по начина, по който беше поставен, не е въпрос, който е предвиден в Закона за подлагане на пряка демокрация. СДС е за пряката демокрация и за референдумите, но за да бъде ясно, въпросът би трябвало да е "За или против развитието на ядрената енергетика" и дотам. На такъв въпрос гражданите имат знанията да отговорят", смята общинският лидер на сините.

Същото мнение изрази и областният лидер на БСП в Бургас Атанас Зафиров. Според него хората не са били подготвени за такъв въпрос. Също така той не е фигурирал в информационните брошури и не е бил достатъчно дълго заложен в кампанията преди референдума, така че хората да могат да вземат отношение с ясната идея какво точно искат за държавата си.  

"Ако въпросът беше "за" или "против" Белене, резултатите щяха да бъдат в пъти по-високи", смята още той. Друга причина за ниската активност била липсата на време.