Къде е волята на ДКЕВР, пита Дянков

Политика

29-01-2013, 20:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В работата на ДКЕВР се вижда нерешителност при вземането на трудни решения, каза в Сливен вицепремиерът Симеон Дянков

"В работата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране през годините се вижда нерешителност при вземането на трудни решения, която с времето се е натрупала", коментира вицепремиерът Симеон Дянков по повод оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Това, според Дянков, не е заради липса на политическа воля в правителството, а заради практиката в комисията трудните решения да се отлагат във времето, докато не ескалират в даден момент. Като пример вицепремиерът посочи, че проблемът с цената на зелената енергия е бил ясен още през 2007 година.

"Същите хора е трябвало преценят, че тук потенциално има голям проблем и да го решават стъпка по стъпка", заяви Дянков.

По думите му основната задача на енергийният регулатор е да прави добро ценообразуване във времето, за да няма внезапни скокове на цената.Вицепремиерът заяви, че не очаква още промени в състава на правителството, но всеки министър, който не се справя, може да бъде уволнен.

Той коментира и оставката на образователния министър Сергей Игнатов, като каза, че не е била неочаквана и промяната е била обсъждана от два-три месеца. Дянков допълни, че проблемът с Фонда за научни изследвания е бил известен още през 2007 година. Той допълни, че следващият министър трябва в бързи срокове да се справи със ситуацията.

Симеон Дянков посети Сливен, за да връчи български паспорт на италианския инвеститор Едоардо Миролио, който на 10 януари получи българско гражданство.