Дъстин Хофман каза "не" на оръжията

Арт и Стил

29-01-2013, 20:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Актьорът обвини Холивуд, че лансира насилието

Актьорът Дъстин Хофман се включи в оживените дискусии за по-строг контрол над огнестрелното оръжие в САЩ, като обвини Холивуд, че величае насилието и го героизира пред публиката.

 

Американските режисьори "художествено" третират на екрана криминалното поведение, характерно за истинския живот. В резултат на това хората губят чувствителност и състрадателност, когато се сблъскат с тези проблеми.

 

Хофман взе отношение след масовия разстрел в началното училище "Санди Хук" в Нютаун, при което бяха убити 20 деца и шест възрастни. Последва оживен дебат за по-стриктен контрол над оръжията в САЩ. Възникна и въпросът дали насилието във всекидневието не е свързано и с повсеместните брутални екранни внушения на киноиндустрията. Хофман признава, че винаги е мразил да борави с оръжие във филмови роли и се е снимал с пистолети само в няколко ленти. Той призова кинодейците да не героизират екранните убийства, с цел да забавляват публиката.

 

Хофман обвинява Холивуд, че често прибягва до сцени на насилие, защото в повечето от случаите сценариите са слаби и по този начин се търси компенсация. "В киното оръжието се използва по "развлекателен" начин и няма нищо общо с ужаса от истинския живот. То е опростено като в сценарий от комикс", казва актьорът. Колегата на Хофман Дензъл Уошингтън заяви след трагедията в Нютаун, че вече много по-внимателно ще подбира ролите си.

 

Но на противоположно мнение са звезди като Арнолд Шварценегер и Самюъл Джаксън, които твърдят, че екранното насилие няма връзка с криминалната хроника от реалния живот