Германия: Млади българи, идвайте!

Най-доброто от печата

30-01-2013, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Немските власти желаят да привлекат повече млади хора от 18 до 35 години от България и Румъния

Докато Лондон умува дали да почне антикампания срещу собствената си страна, за да спре идването на българи и румънци на Острова, Германия зае точно обратната позиция.

Немските власти желаят да привлекат колкото се може повече млади хора на възраст от 18 до 35 години от България и Румъния, както и от държави от ЕС със закъсали икономики и висока безработица.

"Млади европейци ще намерят перспектива в Германия", категорична е министърката на заетостта Урсула фон дер Лайен. Това е заложено в наскоро приетата програма на правителството за осигуряване на професионално обучение на младежи от ЕС, както и за намиране на работни места на специалисти.

За целта до 2016 г. са заделени 140 млн. евро. Всеки желаещ да учи и се труди във ФРГ от тази седмица може да се информира за условията от еубстраницата на Министерството на заетостта и на Федералната агенция по труда "The Job of my Life" (в превод: Професията на живота ми). Там са посочени свободните места за обучение в занаят, за курсовете по немски и за възможностите да бъдат настанени в квартири. Обучението е безплатно. След вземането на удостоверение за специалност, младите хора се устройват на работа в немски фирми.

На привличането на повече младежи бе посветена и завършила вчера двудневна конференция. В нея участваха шефката на нашата Агенция по заетостта Камелия Лозанова и 4-ма нейни експерти. В Германия има хиляди свободни места за професионално обучение и за тях няма желаещи германци, обяви на форума Фон дер Лайен.