Събирачи на дългове поръчали Баретата?

Втората версия за стрелбата е провал на крупна наркосделка

Полузаконен бизнес със силово събиране на дългове и друг вид икономически рекет, извършван от хора на Златомир Иванов-Баретата, най-вероятно стоят зад опита за убийство на наркобоса.

 

Това е водещата версия на полицаи от СДВР и ГДБОП, които разследват покушението, пише “24 часа”.

 

Втората основна посока, в която се води разследването за показното покушение срещу бившия командос пред Съдебната палата, е заради ново разместване в наркосредите в София или провалена международна сделка с дрога.

 

От няколко години антимафиоти разполагат с данни, че някои от най-приближените хора на Иванов са се заели със силово събиране на дългове от фирми и частни лица.

 

Оперативна информация показва, че Баретата прибирал поне 50% от чистата печалба на тези дружества. Заради икономическата криза в момента това било едно от най-доходните пера, контролирани непряко от Златко Баретата, категорични са спецполицаи.

 

Именно сблъсък между конкуренти в този рекетьорски сектор или притиснати длъжници може да са поръчителите на покушенито над Златомир Иванов, подозират от МВР.

 

Новото разместване на наркопазара в София, където сила набраха няколко нови играчи през последните 2 г., също се проверява като мотив за покушението.

 

Сред набралите популярност босове в София са Христо Байков и арестуваният преди десетина дни стар познайник на полицията Илиян Варсанов.

 

Криминалисти проверяват дали задържането на бандата на Варсанов, в която като член бе задържан и прокурорски син, не е провокирало и стрелбата срещу Баретата.

 

Макар за Иванов да се твърди, че от години се е отдръпнал от активно участие в наркопазара и трафика на дрога, той все още бил гарант по някои сделки и доставки, смятат полицаи.