С 8 на сто вдигат таксите в Алма матер

Мисия София

30-01-2013, 07:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В момента таксите за редовно следване варират между 300 и 750 лв

Повишаването на семестриалните такси в Алма матер ще обсъди академичният съвет на Софийския университет на свое заседание днес.

 

Предложението, върху което ще се умува, е дали студентските такси да поскъпнат с 8 на сто. Причина е повишената минимална работна заплата до 310 лв. от тази година, коментираха пред „Монитор“ от висшето училище.

 

Новите такси ще бъдат в сила от учебната 2013-2014 година.

 

В момента таксите в Алма матер за редовно следване варират между 300 и 750 лв.

 

Следването по педагогика и логопедия в момента струва 340 лв. на семестър. Такива са цените и за специалностите публична администрация и стопанско управление.

 

Правото, журналистиката и българската филология са по 500. Толкова излиза и следването в специалностите история и археология.

 

Студентите по информатика и компютърни науки дават по 750 лв. на семестър. Най-много плащат курсистите по медицина и фармация, които дават по 925 лв. на семестър.

 

Миналата година правителството разреши на висшите училища да вдигат таксите за следване до 2/3 от сумата, която хазната отделя за издръжка на висшист. Тогава обаче Алма матер отказа да вдига таксите за следване. В момента тарифите за висше в Софийския университет са едни от най-ниските в страната.