Обама бори нелегалната имиграция в САЩ

Свят

30-01-2013, 08:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът иска реформи

Отдавна отлаганите реформи на неработещата имиграционна система са в ръцете на американското ръководство, заяви президентът Барак Обама в търсене на компромис между партиите в САЩ за решаване на проблема.

 

Стопанинът на Белия дом изложи своите виждания по въпроса, сред които е и задвижването на въпроса с 11-те милиона нелегални имигранти към придобиване на гражданство, успоредно със затягане на граничния контрол.

 

"Въпросът е прост. Искаме ли ние като народ, държава и правителство да решим този проблем? Според мен отговорът е положителен", заяви президентът на САЩ в Лас Вегас. Проблемът е свързан и с изборите и републиканците се опитват да преодолеят влиянието на демократите след испаноезичните гласоподаватели, за които реформата в имиграционните закони е от голямо значение. Речта на Обама дойде в момент, в който двупартийна група от сенатори излезе със свои виждания за промяна на законодателството. Президентът огласи за първи път своите идеи по въпроса през 2011 г. и ако успее да осъществи реформата през втория си мандат, това ще бъде голям успех за него. Двата плана имат много общи неща помежду си, а що се отнася до различията има голяма вероятност по тях да бъде намерен компромис до края на годината.

 

Имиграционната реформа се провали през 2007 г. поради съпротивата на републиканците.

 

Сега Обама е нетърпелив да види реални резултати и предупреди инертния Конгрес, че ако законодателите не излязат "навреме" с предложение, той ще състави свой закон, който ще иска да бъде подложен на гласуване.