Чиновнически заплати фалираха държава

Животът

30-01-2013, 12:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Зимбабве остана с едва 217 долара в банковата си сметка

Само с 217 долара в банковата си сметка остана Зимбабве, след като финансовият министър на страната платил заплатите на държавните служители.

Сега някои от чиновниците имат повече пари от държавата, заяви Тендай Бити пред журналисти в столицата Хараре, пише Profit.bg.

Държавните финанси са парализирани в момента.

Икономиката на Зимбабве е в състояние на свободно падане от началото на века, след като президентът Робърт Мугабе започна да национализира земеделските стопанства в страната.

Този негов ход се отрази на инвеститорското доверие в страната, парализира производството, доведе до международни санкции и до намаляване на броя на туристите, посещаващи Зимбабве.

След повече от десетилетие, в което страната премина през хиперинфлация от 231 млн. процента и срив на инфраструктурата, в момента ситуацията е малко по-стабилна.

Публичните финанси на страната обаче си остават проблем, а местните компании се борят срещу сривовете в електроподаването, липсата на ликвидност и високата цена на труда.

Правителството на Зимбабве предупреди, че няма достатъчно пари, за да финансира референдум за конституцията и изборите, които трябва да се състоят през тази година. Държавният бюджет на страната за тази година възлиза на 3.8 млрд. долара, а икономиката се очаква да отбележи ръст от 5%.

Богатата на минерали страна в момента използва като платежно средство щатския долар и южноафриканския ранд.