Агонията на онкоболните – борба с рака или с държавата?

Мисия София

30-01-2013, 12:53

Снимка:

flickr

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

От месеци липсват лекарства, обещанията са, че до дни ще ги има

Лекарства за онкоболни липсват в болници с месеци, обяви Евгения Адърска, която е председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

"В писмо до мен един пациент твърди, че в болницата, където се лекува, от април миналата година "5 Флуороурацил" - основен елемент от най-често прилаганите терапии, въобще не е доставян по държавна доставка. Прави впечатление, че има болници, където никога не е свършвал. За мен това означава, че е въпрос на мениджърска гъвкавост да бъде осигурен, защото проблемът с "5 Флуороурацила" е от доста отдавна", посочи Адърска пред "Фокус".

На въпрос как ще коментира изказването на здравния министър Десислава Атанасова от вчера, че до седмица проблемът с доставката ще бъде решен, Адърска отговори, че е хубаво да има краен срок да се реши този проблем.

"Защото в противен случай се пораждат спекули. Хората не знаят с болестта ли е борят или с абсурда къде да си намерят лекарство, което не се продава в България", допълни тя.

"Надявам се - да се намери някакво разумно решение, защото прехвърлянето на топката от едни  хора и институции на други, въобще не решава проблема на пациентите. И стигаме до абсурда – да имаме ясна концепция как човекът да бъде лекуван и с какво лекарство, но фирма-производител няма интерес да го внесе. За мен това е пълен абсурд и не е честно спрямо болните", заключи Адърска.