Очаква ни топъл и променлив февруари

Животът

30-01-2013, 16:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Най-студено с валежи ще бъде през второто десетдневие на месеца

Променливо, но сравнително топло за сезона, ще бъде времето през февруари.

Обичайно за месеца, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините, съобщават от НИМХ-БАН .

Според прогнозата в началото на месеца ще се установи пренос на топли въздушни маси от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е променлива, като ще има значителни намаления до ясно и слънчево време. Ще има и периоди на значителна облачност, на места с превалявания предимно от дъжд, но като цяло съществени валежи не се очакват.

Повишена вероятност за повече и по-значителни валежи има през втората половина на десетдневието, в който ще има краткотрайно понижение на температурите и преминаване на дъжда в сняг.

През първата половина от второто десетдневие ще е малко по-студено, но температурите ще са близки до обичайните. Очакват се чести превалявания, предимно от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд. През втората половина от десетдневието ще има повече спокойни дни, без съществени валежи, но с по-ниски минимални температури.

В началото на третото десетдневие има вероятност за валежна обстановка, но впоследствие тенденцията е към затопляне и време без валежи до края на месеца.

Средната месечна температура в Северна България и високите полета ще бъде от минус 1 градус до 1 градус, в Южна България и по Черноморието – между 1 градус и 5 градуса.

Тази година се очаква средната февруарска температура да бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10 градуса и минус 15 градуса, при ясно и тихо време и наличие на снежна покривка не е изключено и по-ниски.

Най-високите температури идния февруари ще бъдат между 15 градуса и 20 градуса.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"