Райна Петрова сгащила крадла на желязо

Мисия Пловдив

30-01-2013, 14:10

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Район Централен с амбициозна програма през 2013 г.

Кметът на пловдивския район Централен - Райна Петрова собственоръчно заловила жена, която опитвала да открадне желязо от оградата на общинско игрище. Тя невъзмутимо въртеше отверката, за да отдели мрежата от металния прът, който беше нейната цел. Попитах я какво прави, тя ми отвърна, че иска да си купи кафе. Наложи се да повикам полиция, за да я респектирам. Когато дойде патрула, жената призна, че е научила този номер от свой познат, заяви самата Петрова.

Тя представи програмата си за тази година. В Централен се очакват близо 200 хиляди лева приходи от гаражи, които ще отидат за нова инфраструктура. Фокус ще са междублоковите пространства и паркоместата. Нови места за паркиране ще бъдат разкрити зад блока на бул. "Васил Априлов" 100, в близост до ДКЦ 2. Пред самата поликлиника също ще бъдат разкрити места за 10-15 коли. Подобен по размери паркинг ще бъде изграден и пред ДКЦ 1. Близо 40-50 места ще се разкрият и зад блока на "Руски" 19. Проектите са готови и до дни ще бъдат сключени договори, посочи Петрова. 

Комплексен ремонт ще бъде извършен на улиците "Бунтовнишка" и "Свищов". С пари от гаражите ще бъдат оправени още "Кричим" и "Княз Черказки". Ремонт ще има и на ул. "Пролет", която след това ще влезе в Синя зона. До дни ще започне и акция срещу дупките на "Авксентий Велешки", "Иван Вазов", "Гладстон", "Руски" и "Д-р Г. М. Димитров". Пренареждане на паваж пък ще има в района на "Иван Вазов", Общинския съвет и Пожарната. 15 000 лева ще отидат за проектиране на ул. "Балкан", "Леденика" и "Лютиче".

Ще бъдат отворени затапените квартални улици, за да се разтовари трафика. Приоритет ще бъдат пресечките на бул. "Шести септември". 2000 лева са предвидени за антипаркинг колчета. Общо 192 хиляди лева ще бъда похарчени за пътна ифраструктура, посочи Петрова.
В район Централен има сигнали за 49 опасни сгради. За най-рисковите са отделени 20 000 лева за събаряне, като при нужда може да се вземат още средства от общината. На улица "Волга" ще бъде бутната изоставена къща и на нейно място ще бъде изграден паркинг. Продължаваме с премахването на стари павилиони и незаконни гаражи, заяви кметът на Централен.

Готвят се и 20 проекта за озеленяване, като първо ще бъдат реализирани 4 от тях за по 10 хиляди лв. Ще бъде обърнато голямо внимание на междублоковите пространства. Ще бъдат поставени беседки, поливни системи, фонтани и алеи. Озеленяване ще има в градинката пред Прокуратурата и в района на детска градина „Вълшебство”. Ще има 3 нови детски площадки, за чието изграждане грижата е на голяма община. Те ще са в парка под Бунарджика, където се готви и пресфалтиране на алеята, зад кино Фламинго и на ул. "Капитан Райчо". Две площадки за уличен фитнес пък ще бъдат открити в парковете на ул. "Родопи" и на бул. "Свобода".

Ще бъдат изградени и кучешки площадки. Първите две ще са в градинките на пресечките на "Васил Априлов" и "Войнишка слава", на улица "Рожен" и "Презвитер Козма". Има желание да се ремонтират и спортните площадки. 12 са занемарените игрища в Централен, някои са оставени от своите доскорошни наематели. Засега ще бъдат отделени средства само за едно – това на "Васил Априлов" и бул. "Свобода". Ремонтът ще струва около 70 000 лева.

Ще се оправят и тротоарите край детските и учебните заведения в района. Ще се подготвят проекти и за разширение на сегашните детски гардини. Ще се ремонтират и дворовете им, посочи още Петрова.