Болни умират, докато чакат лекарства

Животът

30-01-2013, 17:29

Снимка:

Интернет

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Онкодиспансер и община затъват, за да спасят пациенти

Колко съдби още трябва да бъдат смачкани, за да се стигне до работеща здравна политика? Такава, която да лекува онкоболните, а не да ги съсипва? За кой ли път управителят на Пловдивския онкологичен център /КОЦ/ повтаря, че условията за договаряне на животоспасяващите лекарства трябва да се променят. Проблемът е, че министерството на здравеопазването е дало ниски референтни цени на основни медикаменти за онкоболни в позитивния лекарствен списък, неотговарящи на реалната пазарна цена.

“Фирмите - доставчици нямат интерес да предоставят тези медикаменти в България, при условие, че могат да ги продават и на по-висока цена”, каза за Plovdivutre.bg шефът на онкодиспансера д-р Калин Калинов. Резултатът – болните, които имат пари и няма на кого да разчитат отиват до Турция и Македония и сами си набавят животоспасяващите лекарства. Останалите са в безизходица, оставени на произвола на съдбата, сигнализират на редакционната ни поща близки на болните.

 “Законът ми дава право да договоря липсващия медикамент пряко с производителя и да го предоставя в болничната аптека. Но в този случай не се заплаща от бюджета на касата, а разликата се покрива от КОЦ-Пловдив”, добави д-р Калинов. Той обяснява, че въпреки неудачно сътворените условия, центърът се опитва веднага да реагира при липсващи лекарства и да ги осигури.

Такъв е проблемът с прословутия 5-Флуороурацил. Това е един от основните медикаменти, от които зависи животът на онкоболните. “За втори път препаратът липсва. Евтин е, а ситуацията е същата. Фирмите-дистрибутори нямат интерес, тъй като определената референтна стойност е далеч по-ниска от пазарната. Знаете ли колко отказа имам?”, добавя лекарят. По думите му, ако онкодиспансерът поеме стойността на всички медикаменти, по които има отказ, ще вкара не само болницата, а община Пловдив във фалит.

“Никога не сме се крили зад наредба, закон или зад това че в момента е проведен търг, но видите ли се обжалва и трябва да се чака 3-месечният период. Пък през това време пациентите вълците ги яли! Това не е отношение на администратор, нито на дипломиран лекар, който трябва да спазва правилата на добрата практика”, заключи шефът на КОЦ-Пловдив.

 Той разяснява, че заради недобра комуникация се стига до абсурдни ситуации, че има достъпни медикаменти в съседни държави като Македония и Турция, но те не са членове на ЕС. „А ние нямаме право като част от общността да купуваме от тях. И така изпадаме в патова ситуация“, коментира той.

Въпросът е кой печели от това, че цените са снижени за сметка на хилядите попилени съдби? „Никой. Дори и фирмите-дистрибутори. Има само губещи – онкоболните и ние, които се чудим какво да правим“, твърди д-р Калинов.

Министърът на здравеопазването вчера се измъкна от проблема с нови обещания за спешно внасяне на 1400 липсващи опаковки.

„Проблемът с недостига е създала отново фирмата производител, която заради смяна на поточни линии и нов модел технология временно е преустановила производството“, заяви министър Десислава Атанасова. По думите й нужните опаковки вече са в България и до края на седмицата ще бъдат разпределени по лечебните заведения.

Жалко е, че пред обществото се казва половината истина и се хвърля единствено прах в очите на хората. „Това, което говорят от министерството е лъжа. Проблемът категорично са референтните цени - те не отговарят на реалния пазар“, директно отсече адвокат Костадин Стефанов, който се занимава с лекарствената политика на пловдивския онкодиспансер.

Преди болните от рак да са въстанали пред здравното министерство, както направиха диабетиците, единственият изход е промяна на условията в позитивния лекарствен списък. В противен случай писмата от отчаяни болни ще продължавта да заливат редакциите – кучетата си лаят, а керванът ще си върви.