Американците присъждат режисьорски "Оскар" на Стивън Спилбърг

Свят

30-01-2013, 19:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На второ място е Анг Лий, на трето - Дейвид О'Ръсел

Стивън Спилбърг е фаворитът на американците за спечелването на режисьорски "Оскар" за президентската драма "Линкълн".

Макар надпреварата за най-добър филм да бе "разтърсена" от заложническата драма "Арго", която получи две престижни награди през изминалия уикенд, статуетката за най-добър режисьор изглежда предопределена за Спилбърг.

66-годишният режисьор, който има седем номинации за "Оскар" и е печелил най-престижното отличие в киното два пъти - за "Списъкът на Шиндлер" през 1993 г. и за "Спасяването на редник Райън" през 1998 г., е явният фаворит на сънародниците си.

В анкета, направена от "Ипсос" за Ройтерс сред 1641 американци броени дни преди връчването на наградите на Гилдията на режисьорите, 41 процента от участниците смятат, че Спилбърг трябва да спечели "Оскар", а 38 процента - че най-вероятно ще получи заветната статуетка. Като цяло над половината от анкетираните са заявили, че не са сигурни кой трябва да получи приза за най-добър режисьор и кой вероятно ще го спечели. Допитването е направено броени дни преди американската Гилдия на режисьорите да раздаде своите отличия на 2 февруари. От 1948 г. носителят на приза на организацията за най-добър режисьор само шест пъти не е повтарял успеха си на "Оскар"-ите.

На второ място според резултатите от анкетата на "Ипсос" е Анг Лий. Десет процента от участниците в допитването смятат, че той трябва или вероятно ще спечели наградата за най-добър режисьор с корабокрушенската си драма "Животът на Пи". Трети с пет процента от гласовете е режисьорът на "Наръчник на оптимиста" Дейвид О'Ръсел.