Да оцелееш след 20 часа с инфаркт

Най-доброто от печата

31-01-2013, 06:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

33% от населението на България, или 2,417 млн. души, страдат от хипертония

Близо 15 000 българи годишно получават инфаркт. А в прединфарктно състояние са други над 15 000 души, които са с остри форми на исхемична болест на сърцето (б. р. - стесняване на артериите на сърцето).
Един от българите, които преди броени дни бе на косъм от смъртта заради сърдечния удар, е 45-годишният В. Б. от София. Той бе спасен през нощта от доц. Божидар Финков, основателя на инвазивната кардиология у нас. След имплантирането на 3 стента на поразените места в коронарната артерия на сърцето, младият мъж живее втори живот. Ето изповедта му.
25 януари, 00,30 ч
"Събудих се, защото не можех да дишам. Помислих си, че съм прекалил с цигарите или съм настинал. Пих вода и си легнах".
07,00 ч
"Станах, защото трябваше да отида на работа. Но не се чувствах добре. В 13 ч болката в гърдите вече бе зверска. Усещах, че ще припадна. Наплисках си лицето, но без резултат. Измерих кръвното си - беше 170 на 100 mmHg. Пих някакво хапче, кръвното падна, но не се чувствах по-добре".
16,00 ч
"Толкова зле бях, че в един момент легнах на дивана в офиса. Бях на ръба на безсъзнанието. По едно време съм заспал. Четири часа по-късно споделих с колеги, че не съм добре. Те настояха незабавно да отида на лекар. Послушах ги".
19,30 ч
"Влязох в спешното отделение на ИСУЛ. Посрещна ме жена, която ме пита какво ми е. Отвърнах: "Имам силна гръдна болка, която не спира." Тя ме погледна и добави с усмивка: "Сега ще кажете, че имате и инфаркт." Аз отговорих, че не знам какво ми е, но знам, че усещам силна гръдна болка. Лекарката ми направи електрокардиограма и пребледня. Каза ми: "Аз трябва да ви се извиня. Вие наистина имате инфаркт..." Започнах да чакам линейка, която да ме отведе в "Св. Анна", за да ме спасят.
21,30 ч
"Въведоха ме в катетеризационната зала, където видях доц. Финков. Знам го още от времето, когато беше здравен министър. Благ, скромен човек и великолепен лекар. Имам му доверие. Зарадвах се, че той ще ме лекува. Поставиха ми местна упойка. Казаха ми, че стига да искам, мога да гледам на екрана над мен какво ми правят. Реших да си го спестя. Явно състоянието ми е било сериозно, защото инвазивната процедура продължи около час. Разбрах, че са ми поставили три стента. А какво се усеща ли? Не боли, но не е приятно, долавяш, че в ръката ти има жица. Но пък като си наясно, че другият вариант е да те режат, просто си кротуваш."
22,30 ч
"Не може да бъде, но вече не усещах болка. Беше ми леко. Заведоха ме в интензивното отделение. Спасен съм. Добре, че отидох на лекар... Ако бях изчакал до следващия ден, както смятах, сега нямаше да ме има..."
Пациентът В. Б. бе изписан на 29 януари, видя екипът ни. Наистина - доц. Финков и колегите му са положили сериозни усилия за излекуването му, защото инфарктът е нанасял поражения в продължение на цели 20 чса.
Вторник, 29 януари
В кабинета на доц. Финков.
"Болният дойде със сериозно забавяне! Над 20 чса след първата болка. Въпреки всичко той имаше късмет, защото инфарктът леко беше засегнал лявата камера, а запушеният съд ни "даде" да го отворим", разказа доц. Финков. Специалистът поел мъжа след т.нар. първично обработване - след проведените необходими изследвания и влети медикаменти. "Направихме коронарография, видяхме запушения съд, имаше малък тромб, "изсмукахме го" и поставихме 3 стента на коронарната артерия, защото тя се оказа дифузно (б.р. - на няколко места) променена", добави доц. Финков.
Какво следва? Дошлите навреме пациенти с инфаркт започват да спазват препоръчителен режим на хранене и движение. "Те трябва да отстранят опасните за здравето фактори като пушене и пиене, да приемат медикаменти с т.нар. доказан ефект за премахване на риска", уточни доцентът. И продължи: "При българите, пропуснали ранната намеса, вече се наблюдават усложнения, затова се налага по-широка терапевтична схема. При тях и рехабилитацията продължава много по-дълго."
"Често ме питат защо много пациенти стигат до болницата със закъснение. Защото всеки сам разполага с живота си и сам решава кога да отиде на лекар. За съжаление и хора с висок ценз не обръщат внимание на явните симптоми на инфаркт и пропускат първите "златни" часове, в които той се овладява най-добре", каза още основателят на българската инвазивна кардиология. Той е на мнение, че за опасното забавяне е виновна и народопсихологията. "Може би хората ги е страх, може би има недоверие към колегията, което обаче е в ущърб на пациентите", смята специалистът.
Ето какво ако забележите, трябва незабавно да потърсите лекар, защото става дума все за сипмтоми на инфаркта: "Болка в средата на гърдите с продължителност над 10 минути, като често тя може да е придружена с повръщане, гадене, изпотяване, задух. Болката е трайна, няма пулсиращ характер. И ако човек се позамисли, ще установи, че и в предходните дни е имал подобни оплаквания, на които не е обърнал внимание", посочи доц. Финков. Понякога болката може да се разпростре и към челюстите, гърба и ръцете.
"В България вече има добре изградена система от катетеризационни лаборатории, в които пациентите с инфаркт получават модерното лечение (б.р. - чрез поставяне на стент). За щастие здравната каса изцяло поема разходите за инвазивната терапия. Тя плаща до 4 стента. На практика при остро състояние повече не се и поставят", обясни доц. Финков.

Стресът - най-голямото зло

Международни клинични проучвания показват, че отстраняването на всеки един рисков фактор за инфаркт като пушене, високо кръвно налягане, повишен холестерол и диабет, намалява риска от сърдечно-съдовото заболяване с 10 до 30%. Сами разбирате обаче колко несъстоятелно звучи това. Защото, ако отстраните всеки от четирите фактора, носещи 30% риск, излиза, че на практика ще намалите опасността от инфаркт със 120%. "Затова изводът е един - всичко е строго индивидуално, има хора, които пушат и получават инфаркт, има и непушачи, пак застигани от тежката болест", каза пред "Труд" доц. Божидар Финков, началник на Клиниката по кардиология в столичната университетска болница "Св. Анна". Според него водещият фактор за инфаркта е стресът. Спасение от него има, ако човек намери механизми, с които да му се противопоставя. За някои хора това е спортът, за други пътуванията, за трети - приятни емоции с близките или дори четене на книга. И не забравяйте за задължителния профилактичен преглед, с който рано могат да бъдат открити много тежки заболявания.

Заложете на моцарелата!

Ако искате да имате здраво сърце, препоръчително е да хапвате нискомаслени сирена като моцарела, пармезан, чедър и извара. А при приготвянето на манджите, заложете на нискомаслено мляко или сметана.
Това съветва Дружеството на кардиолозите в България. Неотдавна то издаде наръчник за здравословното хранене, който помага да се намали рискът от сърдечни болести. А ето какво пише в книжката:
- Важно е на трапезата да слагате ястия с ниско съдържание на наситени и транс мазнини. А тези опасни вещества се съдържат в кравето, растителното и палмовото масло, в лойта, каймака на млякото, месото, шоколада, в популярните крекери, кексове, снаксове и пържени картофи. Да се избягват и ястията, богати на холестерол (като червените меса и кожата на пилето) и на натрий (сол, сода и др.).
- Препоръчително е да ядете плодове и зеленчуци с наситени цветове като спанак, моркови, праскови, малини, къпини. Установено е, че те са с по-високо съдържание на витамини и минерали, отколкото се съдържат в "по-безцветните" като картофи и царевица. Когато няма пресни плодове или зеленчуци, използвайте замразени или стерилизирани във вода без добавена сол, захар или трансмазнини. Добро решение за овкусяване на салатата вместо със сол и олио са изцедени цитрусови плодове, ароматизирани оцети или билки и подправки.
- Нерафинираните пълнозърнести храни като пшеница, овесена каша, кафяв или див ориз, пуканки, съдържат фибри, които помагат да се понижи нивото на холестерола в кръвта. Те дават и усещане за ситост, което позволява да се контролират килограмите.
- От морските дарове препоръчителни са скаридите, омарите и раците, защото те са с ниско съдържание на наситени мазнини. В риби като акулата обаче има повече живак. Затова децата, бременните и кърмачките трябва да ограничат консумацията им. А за бялата риба - не се препоръчват повече от 180 грама седмично.
- Ястията е добре да се приготвят с филе, контрафиле или бифтек. Ограничете консумацията на субпродукти като дроб, воденички и чревца, тъй като съдържат по-голямо количество холестерол. Същото важи и за маринованите птичи меса. Изход е, ако се приготвят с лимонов сок и безсолен бульон.
Ако се храните в ресторант, най-добре е да си поръчвате печени ястия, и то в стандартни, а не в големи порции. Спрете се на червени сосове вместо на сметанови, избягвайте лазаня и равиоли, защото са приготвени с много мазнина.

2,4 млн. души са хипертоници

Знаете ли, че:
- Точно 33% от населението на България, или 2,417 млн. души, страдат от хипертония. Но само 1/2 от тях са отишли на доктор и са започнали лечение. А при тези, които имат назначена терапия, едва 50 на сто постигат желаните нива на артериално налягане.
- Ниските температури оказват най-силно негативно влияние върху периферните съдове. При студено време избягвайте рязко влизане на топло, за да не се стигне до свиване на съдовете, до "завихряне" на кръвта, за да не се появи риск от тромбообразуване.