Избират най-доброто домашно вино на Асеновград

Животът

31-01-2013, 06:15

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Елексирът ще се лее от чешмата на църквата „Св.Богородица Благовещение”

Традиционния конкурс „Най-добро домашно вино”, реколта 2012 година, ще се проведе днес в Асеновград. Водещ на събитието ще е известния кулинар и познавач на питиетата Ути Бъчваров.

Преди повече от 20 г. от чешмата на църквата „Св.Богородица Благовещение”- рибната, е текло вино на празника Трифон Зарезан. Това предава една от легендите в кв. Джордж махала. Тази митична история ще се превърне в реалност точно в 16.00 ч. Когато забият камбаните на храма от чешмите й ще потече червено вино.

Там архиерейският наместник отец Йордан Георгиев заедно с други асеновградски свещеници ще направят празничен водосвет и благослов на участниците в конкурса „Най-дорбо домашно вино”. Под звуците на музикантите от Виевската фолк група и автентичните танцови формации на Асеновград ще тръгне празнично шествие от църквата към площада.

На центъра ще се вихрят хорá и ще се лее вино. Винарски изби от целия регион ще представят своята реколта под шатрите за дегустация. Там ще се проведе и конкурсът „Най-вкусните станимашки сaрмички”. Всеки, който харесва, уважава и най-вече умее да вие миниатюрните сърми, може да участва.

Журитата ще бъдат две. Едното ще се състои от специалисти-технолози, а второто- от известни наши ценители на най-дорбото мезе за вино. Заедно с победителите от винарския конкурс, кмета д-р Емил Караиванов ще обяви и кой е свил най-вкусните станимашки деликатеси.

Музикален поздрав ще отправи за своя роден град и обичаната Петя Буюклиева. Програмата за официалните гости и участниците ще продължи в ресторант „Асеновец” с участието Румяна Попова, а за любителите на виното и сърмите празникът на площада ще продължи с концерта на Виевската фолк група и асеновградски художествено-творчески състави.