"Златен" репатриран Трабант

Мисия София

31-01-2013, 09:30

Снимка:

bTV

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

С години коли престояват на наказателни паркинги в столицата и трупат глоби

Трабант на цена от 15 000 лева. Автомобилът не е колекционерски, нито пък продаван на търг. Колата обаче е била "забравена" от своя собственик с години след репатрирането й от някоя столична улица и глобата за престояване на наказателен паркинг я е направила буквално златна. Въпреки че реално струва 200 лева за скрап, ако изобщо я поискат, защото е картонена.

Високите цени за прибирането на такива автомобили отказват притежателите им и препълват паркингите в София, какъвто е случаят с този в квартал "Дружба".

В него вече се намират 120 коли и възможност за повече няма, разказа bTV.

От Центъра за градска мобилност твърдят, че полагат големи усилия за откриване на собствениците, но обикновено се оказва, че репатрираният автомобил е бил управляван от водач с пълномощно и трудно се свързват с настоящия притежател.

Не намират обаче логично обяснение защо автомобили на пазарна стойност 5000-6000 лева не се търсят.

Румяна Милова, директор в ЦГМ, заяви, че за момента законодателството не позволява институцията да се разпорежда с изоставените автомобили и да ги продава, например.

Подготвя се обаче предложение за промяна в нормативната уредба, което до дни ще бъде внесено в Столичния общински съвет. На него се разчита да бъдат освободени наказателните паркинги за нови автомобили.

Ако не сте сигурни дали автомобилът ви е откраднат или просто репатриран, можете да проверите това на телефон 07000 13 233 или да посетите офисите на ЦГМ – централният от които е на улица "Будапеща" 17.