Смъртната присъда да се върне, настоя бащата на Яна

Тя трябва да се прилага за тежки случаи като нашия и този със сестрите Белнейски, смята Явор Кръстев

За особено тежки случай като нашия, като този със сестрите Белнейски, трябва да има смъртно наказание, поиска бащата на Яна Кръстева – Явор, преди началото на заседанието по делото за нейното убийство.

Бащата на Яна бе категоричен, че ако се докаже, че Николай Русинов-Чеци е убиецът на детето му, той ще иска най-тежкото наказание, което съществува в българската система. Явор Кръстев обаче изрази съжаление, че е отменена смъртната присъда.

Преди началото на съдебното заведение за жестокото убийство на 28-годишната жена днес в Съдебната палата дойдоха нейни близки и приятели. Близки на подсъдимия Русинов също се събраха в палатата.

Подсъдим е 35-годишният Николай Русинов-Чеци, който беше задържан в края на април 2012 г. и от тогава е в ареста, с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Според прокуратурата той умишлено е умъртвил Яна в съучастие с неизвестни лица. Жената бе открита полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София през юли 2011 година. Според обясненията на Чеци той правил секс с Яна в храстите, а на развиделяване си тръгнал и я оставил жива.

Според обвинителния акт обаче Чеци не само е убил Яна, но и го е направил по мъчителен за жертвата начин. Николай Русинов е изнасилил Яна Кръстева, а после я задушил, като притискал устата й с едната си ръка, а с другата я държал здраво за гърлото, твърди обвинението.

До последния си дъх Яна осъзнава какво се случва, изпитва ужас и нечовешка болка. Смъртта не настъпва внезапно или за секунди, а агонията трае дълго.

Предсмъртните мъки надвишават "страданията, преживени при едно обикновено убийство", пише прокурорът Стефан Рачев.

Яна Кръстева беше открита мъртва под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011 година. Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ.