Айтос избира майстор винар

Животът

31-01-2013, 11:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цар на лозята короноват в Айтос

Честванията по повод Трифоновден започват още днес

С духовен празник честват деня на Св. Трифон в Айтос. Честванията започват още днес с дегустация на вина. 

Инициативният комитет, който организира празника всяка година в града, е поканил всички айтозлии - производители на домашно червено вино да участват в конкурса за „Майстор-винар на Айтос 2012”. Производителите трябва да предоставят на журито от специалисти по бутилка от своето производство, като  минималното количество е ½ л., уточняват организаторите. 

 Желаещите да участват в надпреварата за най-добро айтоско вино, трябва да се явят на 31 януари 2013 г., от 10,00 до 12,00 часа в административната сграда на Етнографския комплекс „Генгер”, на ІІ-я етаж. Естествено – с бутилки! 

Честванията продължават и утре с духовен празник за Св. Трифон.  Това ще бъде един от малкото празници в региона, които поставят акцента не върху опиянението от виното, а върху прославата на небесния покровител на лозята. Датата не е случайно избрана -  след календарните реформи, църквата чества празника на 1 февруари, са категорични от местната община.

В 9,00 часа  започва Празничната Света литургия в храм „Св. вмчк Димитрий Солунски”, която ще отслужи Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил, а в 10,00 ч. е водосветът в храма. Само половин час след това в лозовите масиви по пътя за с. Дрянковец ще се извърши традиционният ритуал за зарязване. Стари лозари от Айтос ще предадат опита си и традицията  на ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Златна нива”. Пак там о. Ромил ще отслужи и молебен за плодородие.

В 12,15 пък е обредното празнуване в Етнографския комплекс „Генгер” - коронясването и клетвата на избрания измежду гроздопроизводителите Цар на лозята и обявяването на Майстор винар на Айтос – реколта 2012 година.