Жена се завърна като по чудо от оня свят

Димка Кирова пострада тежко в зверска катастрофа през ноември миналата година. След редица опарации и едномесечна кома никой не се наемал с прогнози за живота й, но жената все пак отваря очи

След 33 счупвания на гръдната кост, 63 дни в реанимация, 45 от тях в кома 65-годишната Димка Кирова от Дъскотна буквално се завърна от оня свят и в момента живее втори живот. Животът на пенсионерката виси на косъм повече от два месеца след зверска катастрофа през ноември миналата година.

Освен нея в колата са били съпругът й, братовчедка и нейна близка. Всички са откарани в болница, но Димка е в най-тежко състояние. Случаят с 65-годишната пенсионерка за медиците се оказва  изключително тежко предизвикателство, макар в Интензивното отделение на МБАЛ да са свикнали да връщат пациенти от смъртта. Статистика в световен мащаб сочи, че с нейните травми оцеляват едва 20% от пациентите.

"Макар да не звучи много медицински, когато за първи път я видях си казах, че ако оцелее, това наистина ще бъде чудо”, каза лекуващият лекар на жената - д-р Здравка Инджова. Тя и колегите й преброили 33 счупвания на ребра и гръдна кост, скъсана лява диафрагма, множество наранявания на червата и перитонит. Част от червата навлязли в гръдната кухина, далакът бил разкъсан, белият дроб - наранен.

След спешна коремна операция и отстраняване на далака, Димка била упоена с медикаменти за  45 дни, докато ребрата й зарастват. През времето, в което пострадалата е била в принудителна кома бургаските медици правят десетки консултации със специалисти от Варна и Стара Загора. "Справихме се благодарение наистина на огромен професионализъм, добра екипна работа, но и доза късмет”, допълва д-р Инджова.

Тя и колегите й от реанимацията обаче не крият, че според новите разпоредби на Здравната каса от 1 януари тази година парите за интензивно лечение са намалени драстично и не покриват дори разходите за лекарства и консумативи.


"За да може и други пациенти, както Димка, да се изправят на крака и да кажат благодаря, трябва да можем да покриваме поне реално направените разходи. В нейния случай нищо не е било спестено, но не знаем как ще бъде занапред, ако наложените от касата цени останат”, твърди началникът на Отделението по реанимация и шеф на Лекарския съюз в Бургас д-р Антон Григоров. Проблемът засяга всички интензивни отделения в страната.

Сега Димка се чувства добре и дори става, с помощта на рехабилитатори от Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Неотлъчно до нея са били съпругът й Марин и нейната братовчедка Йорданка. Въпреки че мъжът също получава травми при катастрофата, през цялото време на престоя стои плътно до Димка в болницата. Днес иска единствено тя да се изправи на крака. Не храни лоши чувства към човека, който ги е помел на пътя, въпреки че до ден днешен той изобщо не ги е потърсил за извинение.

"Виждахме се по коридорите в болницата, той също беше приет тук. Ходихме по изследвания и се засичахме. Не се е интересувал и не ни е питал как сме. Да е жив и здрав!", каза пред медиите днес Марин. Лекарите дават голям шанс жена му да се възстанови напълно. След изписването й утре на жената й предстои интензивен курс на рехабилитация, а прогнозите са, че до месец Димка ще може да ходи сама. 

Семейството и близките й са изключително благодарни за грижите и проявения професионализъм на бургаските медици и никога няма да забравят оказаната помощ и подкрепа през двата месеца на борба за живот.