Определението за опозиция скара сини и ГЕРБ

Политика

31-01-2013, 12:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Екатерина Михайлова свика журналисти заради Изборния кодекс

Синята коалиция не приема определението за опозиция, предложено от ГЕРБ, обяви в парламента зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова.

Дефиницията за опозиция, предложена от ГЕРБ, е - партии и коалиции, които не са подкрепили сформирането на правителство след парламентарните избори.

"Абсолютно несъгласие изразихме - подобно нещо да се записва в закон, независимо каква е дефиницията. Дадохме пример с 36-ото Народно събрание – две правителства, различни мнозинства, различни управляващи, различна опозиция.

Това е част от парламентарното управление. Не може да сложиш дефиниция. Не е приключил този парламент и теоретично все още има възможност и друго правителство да има до края на този мандат", заяви Михайлова.

"Не сме съгласни и политически по този начин да бъдем обявени за управляващи. Ние отдавна сме опозиция. По-скоро виждаме сговаряне на някои от опозиционните партии с управляващите и то доста пъти тайно", подчерта тя.

Екатерина Михайлова обобщи спорните моменти от Изборния кодекс, по които има предложения за промени от страна на ГЕРБ.

Един от спорните въпроси е възможността да се получи протокол с мокър печат и подписан от ръководството на комисията, за да може да служи като доказателство при евентуално обжалване на резултати от изборите.

Другият дискусионен въпрос бил за ръководството на избирателните комисии.