Само в два офиса издават европейски здравни карти

Мисия Пловдив

31-01-2013, 13:57

Снимка:

health.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Банка ДСК в неведение, че трябва да приема заявления, оплакват се пловдивчани

От този понеделник трябваше проблемите и дългото чакане за европейски здравноосигурителни карти да са в историята. 398 пункта в цялата страна, основно в клоновата мрежа на банка ДСК, уж трябваше да издават документа, който осигурява безплатна спешна помощ на здравноосигурените в страните от ЕС.

Пловдивчани се оплакват, че офисите на ДСК не приемат заявления за важния документ и връщат хората, съобщи за Plovdivutre.bg шефът на Районната здравноосигурителна каса Екатерина Мухчиева. Вместо посочените в сайта на НЗОК 11 пункта, в нашия град  само на два адреса обработват документи – фирма за легализация на ул. "Волга" 49 до Второ РУП и книжарница на ул. "Днепър" 22. Там вече са подадени над 130 заявления, а касата е обработила 105. "Огромен е интересът", категорични са в двата пункта.

Мухчиева не успя да обясни какъв е проблемът с банката. Единствено е наясно, че пловдивчани се оплакват за невярно подадената информация на сайта на НЗОК. "Изпълнител на поръчката е софийската фирма "КИМ 2000" ЕООД. Ние единствено обработваме документите в системата", лаконична бе тя. Обърнахме се към въпросната софийска фирма, но се оказа, че управителят Петър Благоев в момента е на среща точно по казуса.

Самата карта и услугата по издаването на картата са безплатни, а срокът за получаване е до 15 календарни дни. Попълването на документите е срещу такса от 2 лева, провери репортер на Plovdivutre.bg. Не е необходима снимка. Нужни са лична карта или паспорт.
Заявлението за издаване се получава безплатно на място в обявените пунктове или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК. Подава се лично, или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За лица до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.
Временните затруднения по издаването на ЕЗОК се дължаха на обжалване на процедурата по избор на изпълнител, обясняват от касата.

Сагата с издаването на знаменитите карти

Тези "временни затруднения" късаха нервите на хиляди граждани години наред. За документа преди се чакаше две седмици, а едва 30 пункта в цялата страна го издаваха.

В края на 2011 г. консорциум, в който участват и "Български пощи", спечели конкурса и карти можеше да се издават в около 300 пощенски станции, като срокът за получаването им беше 15 дни. От миналия декември обаче в пощенските станции не приемат документи. В същото време от здравната каса съобщиха, че европейски здравни карти ще се издават в клоновете на Банка ДСК.
В началото на тази година традицията по чакането продължи. До 28 януари никой не можеше да получи европейска здравна карта заради съдебния спор между здравната каса и фирма, участвала в обществената поръчка за изработката на здравните карти.

През есента на 2012 г. НЗОК обяви нова процедура за избор на фирма, който беше спечелен от консорциума "КИМ 2000". Обединението между "Джи пойнт плюс" и "Стемил БГ", което загуби конкурса, обаче обжалва процедурата, а пощенските станции спряха приема на документи през декември. Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата, а фирмите оспорваха решението във Върховния административен съд. Така издаването на европейските здравни карти временно беше блокирано. Единственият възможен вариант за гражданите беше да получат формуляри за ЕЗОК, които заместваха пластмасовата карта, от всяка от 28-те регионални здравни каси. Те обаче важаха само два месеца, а в някои страни като Австрия, например, пластмасовата карта е необходим документ за започване на работа и хартиеният формуляр не важи.