Вземаш книжка срещу “уиски и парички”

Мисия Пловдив

31-01-2013, 16:42

Снимка:

monitor.bg, архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Само в Plovdivutre.bg: Курсистка със сигнал за корупция

В редакцията на Plovdivutre.bg получихме сигнал за опит за корупция на шофьорски изпит в Пловдив. По молба на курсистката запазваме името й в тайна. Ще я наричаме Виктория.

“Става въпрос за инструктора Стоян Паров. Той ми бе препоръчан от приятелка. Казаха ми, че е много добър и готин, шегува се, добре обяснява. Това е вярно.  При първата ни среща той ми каза, че курсът е 650 лева и всичко е платено -  теория, листовки, кормуване”, разказва Виктория.

“Взех си вътрешния теоритичен изпит, но когато се обадих да го питам дали ми е платил външния, той ми каза, че има проблем и трябва аз да внеса парите, защото той не може да отиде до фирмата. ОК, платих го, 20 лв, които трябваше да се приспаднат от 650.

Когато започнах да кормувам всичко беше розово- никакви проблеми, много мил човек, весел, спокоен, никога не ми е викал, че съм правила грешки.”

Обучението на Виктория върви добре до деня на изпита – 11.01.2013 година.

На последния урок Стоян Паров я попитал “Иска ли да мине първа на изпита”. Тя се съгласила, защото сутрин има по-малко движение по улиците. На 11 януари след инструктажа по пътя към учебния автомобил инструкторът й казал "Спокойно, ще го вземеш, аз съм говорил". Виктория приела думите за окуражаване.

“Маршрутът на изпита беше доста лесен, даже след това като се замислих наистина беше учудващо лесен. Аз през цялото време бях много притеснена, защото ДАИ-джията беше късал много мои познати. Тръгнахме от ДАИ, на първия светофар на дясно, оттам се качихме на моста и се озовахме до Баумакс, където ме накара да паркирам. След това обиколихме малко по пътя на 4-ката и в една малка уличка ме накара да обърна посоката, след това се сменихме до Ескалибур.

След като изпитващият ме поздрави за успешно взетия изпит седнах отзад в колата. Инструкторът ми написа бележка: "Изпълнявам всякакви желания". Първата ми мисъл беше, че защото е успял да ме пусне първа на изпита.

Мина и момчето след мен. В момента, в който колата спря, Паров каза да слезем за малко. Не ми направи голямо впечатление, че ни изгони от колата. Извън автомобила ми каза, че след няколко дена ще се видим да ми даде документите.

По време кормуването пред изпитващия осъзнах, че направих няколко грешки, но не ми отнеха точки. Помислих си, че изпитващият не ги е забелязал, защото през по-голяма част от времето гледаше през прозореца.

След няколко дни се обадих за документите. Не си бях вкъщи и казах на инструктора, че майка ми ще ги вземе. Той ми отказа с аргумента, че “имал да ми обяснява нещо”.

По-късно Паров дойде пред дома ми. Разговорът протече така:

Инструктор: И какво сега някакъв изпит си взимала? (шеговито)

Виктория: Ми, да не помниш ли?

Инструктор: И сама ли си го взе този изпит?

Виктория: Емм да, кой да го вземе?

Инструктор: А г-н изпитващия няма ли да го почерпим нещо?

Виктория: Аз този човек не искам да го виждам повече... достатъчно ме стресна.

Инструктор: Е как така, няма ли някое уиски или парички?

Виктория: Не!

Инструктор: Мислиш ли, че щеше да минеш през същия маршрут, ако не бях аз.

Виктория: Защо да не?

Инструктор: Ми тогава, освен да ти уредим още един изпит с него (ядосано)

Прибра си документите и тръгна да се качва в колата.

Виктория: Ама ти сериозно ли?

Инструктор: Ми и ти си сериозна!

При което той си тръгна, а аз не можех да осъзная какво се случва. Бях се притеснила много и не знаех какво да правя. Проверих в сайта на ДАИ, в протокола пишеше “издържала” и се чудех не мога ли да си взема документите от там. След 2 дни отидох до “Трансинг”, от където ми казаха, че Стоян Паров ги е прибрал и те не могат да ми изкарат други. Трябвало да се видя с него.

Баща ми реши да се обади на Паров. След няколко часа се видяхме.

Инструкторът заяви, че не съм си доплатила 30 лв за курса и колко пъти ми бил казал, но аз съм твърде безотговорна и му омръзнало да ми повтаря. Как можело такова нещо и как може родителите да не се поинтересуват.

Равносметката накрая на курса: плюс договорената цена от 650 лева съм вътре с още 70.

Не знам дали подобна история се е случвала и с други курсисти на Паров.”, завършва историята си Виктория.

"Аз мога да кажа, че вие сега ме заплашвате с пистолет", бе първият коментар на инструктора Стоян Паров. Пред Plovdivutre.bg той каза, че изпитът в учебната кола се записва с камера и информацията може да се поиска от ДАИ.

"Ако съм искал нещо да давам, щях да го поискам преди изпита, а не след него", заяви набеденият. "Изумявам се. 6 години съм инструктор. Бил съм лоялен с всички. Курсистите ме поздравяват на пътя", сподели инструкторът. Цената на курса при него от начало до край била 700 лева.