Пловдивчани в неведение за каузата 2019

Мисия Пловдив

31-01-2013, 16:48

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Спестени пари от културни дейности скараха старейшините

Пловдивчани не знаят, че градът ни кандидатства за Европейска столица на културата. Около това становище се обединиха днес повечето общински съветници, които присъстваха на извънредното заседание на местния парламент.

Не знаем каква е позицията на гражданите на Пловдив по този важен въпрос. Тук не става дума само за изготвяне на културен календар, за намирането на експерти, консултанти и лобисти. Нужен е консенсус. Това заяви от трибуната Тодор Петков от БСП. Той посочи, че липсва подходящо тразяване на културните събития, организирани от „Пловдив 2019”. Сайтът на фондацията трабва да е най-атрактвиното електронно издание в региона. Порталът обаче все още не разполага с англоезична версия, изтъкна Петков.

Червеният съветник бе подкрепен от своя съпартиец Николай Радев. Пловдичани не знаят изобщо, че кандидастваме за културна столица на Европа. Други градове, наши конкуренти, са осеяни с плакати и билбордове. Там всички хора подкрепят инициативата. Фондацията трябва да работи по-ефективно и с подкрепата на общината. От бюджета на организацията за миналата година е изхарчен едва половината. Защо се мъчли за това. Явно не са намерени нужните специалисти, които да бъдат наети. Не трябва да пестим от заплати, а да намерим хора, които да вършат работа, отсече Радев. За широко гражданско участие призова и колегата му Георги Търновалийски.

Няма информация за събитията. Дори ние, като членове не знаехме за филма, посветен на театралната постановка „Крал Лир”. Какво остава за обикновените граждани. Те как могат да разберат за това и другите подобни събития. Нужна е повече информация, защото отвън се вижда само една фондация, която се занимава с пари, проекти, назначения и уволнения, но нищо не се знае, заяви на свой ред Дани Каназирева.

Георги Стаменов от ГЕРБ потвърди, че дейността на фондацията има нужда от популяризиране, за да застане целия град зад каузата. Той посочи, че средствата са икономисани не само заради отхвърлени проекти, но заради добър мениджмънт. Колежката му Даниела Дженева пък заяви, че на страната на Пловдив са ангажирани международно признати експерти. Проведен е и мониторинг по време на Есенния салон на изкуствата.

Тръгнахме амбициозно. Финансирането бе предвидено за по-голям брой дейности отколкото бяха нужни. Целта ни обаче не е била просто да усвоим средства. Затова и никой служител във фондацията не е взел бонус. Все пак сме в криза, изтъкна Дженева. Тя посочи, че част от дейностите не получават обшествен отзвук, тъй като никой не проявава интерес към дадени събития.

Добре е, че фондацията е спестила пари. Средствата са харчени правилно и умерено. Така е редно, заяви на свой ред зам.-кметът Стефан Стоянов. София и Варна ни изпревариха. Там обаче работят за тази кауза от 2-3 години, а ние започнахме преди близо година, призна още той.