Седем ордена за седем достойни българи

Политика

31-01-2013, 19:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът удостои седмина, спасили човешки живот

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия седем българи, помогнали за спасяването на човешки животи.

За проявени храброст, героизъм и саможертва при спасяване на човешки живот посмъртно с орден "За храброст"- първа степен бяха удостоени Димитър Ламбов и Иван Божанов, които през юли 2009 г. в неохраняема зона край къмпинг "Арапя" спасиха давещо се 9-годишно дете, а при опита да окажат помощ и на бащата, загинаха.

Същият орден посмъртно получиха и Петър Тодоров и Христо Стефанов, които през юли 2012 г. на неохраняем плаж край Синеморец спасиха две деца от удавяне въпреки силното вълнение, но загубиха живота си.

Орден "За храброст"- първа степен получи Петър Петров от Варна, първи механик на потъналия кораб "Коста Конкордия", който помогна за спасяването на над 500 пасажери.

С медали "За заслуга" в областта на борбата с бедствия и аварии по време на наводненията в село Бисер през февруари м.г. бяха наградени Атанас Атанасов и Атанас Георгиев. Те помагат за извеждането на хора от залетите и срутващи се постройки, а впоследствие активно се включват в организацията по възстановяването на селото.

Президентът Плевнелиев посочи, че когато се сблъскваме с предизвикателства като природни бедствия и катастрофи проличава нашето единство и съпричастност, характер, хуманнност и човечност.

"Гордея се, че мнозина българи протегнаха ръка и направиха всичко, за да помогнат на пострадалите и да предотвратят трагични последици, някои от тях загубиха своя живот, но всички бяха достойни, скромни и в това големи и велики", каза президентът.

Той допълни, че тези хора са ни дали урок по достойнство и са показали висша форма на хуманност, човечност и жертвоготовност.

"Стореното от тях няма да бъде забравено, те дадоха пример на цялата нация", завърши Росен Плевнелиев.