Да живее Перник - центърът на Вселената!

Мисия София

01-02-2013, 07:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Миньорският град омайва света със "Сурва"

От днес перничани и гостите на Перник ще могат да се потопят в магията на "Сурва" и ще станат част от най-вълнуващото събитие през годината, съобщиха организаторите на фестивала.

В 18.00 часа в Двореца на културата в Перник кметът Росица Янакиева официално ще открие ХХІІ Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва".

В рамките на три дни повече от 6 000 участници от различни част на света ще накарат древната традиция на маскарадните обичаи да оживее и ще създадат невероятна атмосфера за хората, които желаят да усетят духа на "Сурва".

Специално за събитието пристигат 94 маскарадни групи, като тази година Перник може да се похвали с участието на 42 групи от областта.

Участниците идват от Словения, Сърбия, Македония, Черна гора, Испания, Палестина, Аруба, Индонезия, Гърция и Албания.

Изтъкнат гост на събитието ще бъде директорът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон.

Оставайки верен на традицията всяка година да изненадва, фестивалът включва много нови моменти в програмата си. Сред тях са - конкурс "Най-атрактивни персонажи: невеста и младоженец"; "Фестивал на кънки", огнено шоу "Летящи фенери-маски", концерт "Сурвакари с китари" - вечер на приятелството. Ще има фестивален концерт и вълнуващо пиротехническо шоу.
Фестивалът в Перник се провежда вече 47 години. Във времето той се е утвърдил като най-авторитетната не само в България, но и в Европа изява на традиционната маскарадна обредност. "Сурва" става символ на съхранената и възродена традиция на зимните и предпролетните маскарадни обичаи.