Меркел в шок: Лазаринка осъди Германия

Най-доброто от печата

01-02-2013, 05:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българи и румънци ще взимат помощи без работна виза

24-годишната българка Лазаринка Р. хвърли в смут немските власти. Тя успя да се пребори за социални помощи, без да има разрешително за работа. Федералният социален съд в Германия разпореди общината в Щутгарт да й изплати парите, които са й били отказани, съобщи вестник "Sueddeutsche Zeitung".
Българката е гражданин на ЕС и има равни права с германците, са мотивите на магистратите. Решението може да отприщи вълна от подобни дела на имигранти. След делото "Лазаринка" се приема, че гражданите на ЕС от България и Румъния имат право на здравни услуги и социални помощи в Германия дори и да нямат разрешително за работа. Лазаринка е работела на черно като сервитьорка в Щутгарт. Тя живеела със своя приятел грък, който я изоставил, след като забременяла.

След като загубила и работата си, нашенката подала документи за социални помощи, които й били отказани. От агенцията по заетостта я посъветвали да се прибере в България.
Лазаринка обаче решила да съди град Щутгарт, но на първа инстанция съдът не се произнесъл в нейна полза, тъй като сметнали, че е дошла в Германия само за сезонна работа и престоят й в страната ще бъде кратък.
Федералният социален съд в Германия обаче вижда нещата по различен начин. Според него Лазаринка била вече една година в Германия, когато започнало делото, и искала да се премести в общо жилище заедно с приятеля си, който има разрешение за неограничен престой в страната.
Затова федералните магистрати решили, че българката е с намерения да остане за дълго време, а не краткосрочно, както се предполагало първоначално.
Това решение на съда може да преобърне плановете на немското правителство да ограничи достъпа до социални помощи, коментира "ИЮ Обзървър". За българите и румънците все още са в сила ограничения за достъп до пазара на труда в Германия.