Прекрасно утро, Пловдив!

Мисия Пловдив

01-02-2013, 06:41

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

КАКВО, КЪДЕ, КОГА ЩЕ СЕ СЛУЧВА ДНЕС?

На 1 февруари почитаме празника на лозарите и виното – Трифон Зарезан. Според съвременния календар е днес, но мнозина с радост го празнуват и на 14 февруари.

Честит имен ден на Трифон, Трифонка!

Според народното поверие, колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон.

“Земя на хубавото вино” – така са наричали в древността Тракия. Тракийският бог на плодородието и виното Сабазий, по-известен като Дионис, е предшественик на християнския покровител на лозарите Св. Трифон.

Прекрасен петък с усмивки и вино, но не прекалявайте с последното.

Днес в митрополитския храм “Св. Марина”  ще бъдат изложени за поклонение частица от светите мощи на мъченика Трифон. По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай от 9 часа ще възглави Божествена света литургия.

В Пловдив ще има променлива облачност, с температури сутринта от минус 1 до 14 градуса по обяд.

В 10 часа в ЦДГ "Светла" в район Западен заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и кметът на "Западен" Десислава Желязкова ще обявят началото на нова социална придобивка. Всички деца, които посещават детски градини със закрити плувни басейни, вече ще плуват безплатно. Досега тренировки по плуване се провеждаха само с тези, за които бе платено. В града има 8 детски градини със закрити басейни.

В "Източен" започват работа по проект "Помощ в дома". Услугите на Домашния социален патронаж ще бъдат увеличени. Ще се създаде звено за услуги в домашна среда. Ще се помага на хора с трайни увреждания или самотно живеещи възрастни. През март ще бъдат наети 19 безработни лица. Заявления по образец и други необходими документи от желаещите да ползват услугите ще се приемат след 01.03.2013г. в районната администрация.

Продължителността на проекта е 17 месеца с възможност услугата да бъде продължена с още една година.

Този следобед ще се проведе форум за първите Европейски награди за корпоративна и социална отговорност. Събитието е насрочено за 16.30 часа в Новотел Пловдив.

Европейските отличия се организират в 29 страни, с подкрепата на Европейската комисия. Участието е безплатно, а победителят ще получи наградата си на церемония в Европейската комисия в Брюксел.

Наградите са както за големи, така и за малки и средни компании. Важното е да представят едно или повече партньорства. 

От 19 часа в концертна зала на операта публиката ще има възможност да се потопи в атмосферата на едно италианско селце, в което любовта и виното правят чудеса.

Операта "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети, със солисти Илина Михайлова(гост), Ивайло Михайлов, Иван Кабамитов(гост), Делян Славов (гост), Даринка Стоева ще донесе празнично настроение на меломаните в навечерието на празника на виното и любовта.

А за всички любопитни - текстът отново ще е разбираем, защото има субтитри на български език.

Диригент ще бъде Христо Михалев, а режисьор-Иванка Далийска. С участието на хор, оркестър и балет на Държавна опера Пловдив.

В Асеновград пък на големия Трифон Зарезан по традиция ще има пехливански борби. Започват в 9.30 часа на местността св. Трифон. Архиерейският наместник отец Йордан Георгиев и всички отци от града ще осветят тепиха и участниците и ще благословят за здраве всички присъстващи, жители и гости на Асеновград. Записването ще става на място.

През годините на тепиха в Асеновград са се качвали най-големите борци на България: Димитър Кумчев-многократен победител, Станко Инджов, Божидар Димитров и др. Миналата година специален гост е била и шампионката Станка Златева.