8 басейна стават безплатни, 1500 деца пляскат в тях (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

01-02-2013, 12:01

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

В детски градини в Пловдив плуването стана без пари

Закритите басейни на 8 детски градини стават безплатни. Поправихме една социална несправедливост. До миналата година в тях влизаха само малчугани срещу заплащане, каза заместник-кметът Стефан Стоянов.

Повечето басейни са в градини в район Централен. В Западен на безплатно пляскане ще се радват мъниците от ЦДГ "Светла". Услугата ще се ползва само от тези, които са записани в съответната забавачка. Общо в града без пари ще плуват около 1500 деца.

100 лева на година излизаше удоволствието детето ти да плува, каза директорът на градината Людмила Тошева. От 50 плувци миналата платена година, сега се гмуркат 130.

Басейнът в "Светла" е построен през 1985 година, но реално работи от 1998 без спиране. Срещаме трудности с отоплянето. На месец ни коства около 2500 лева за ток, вода, дезинфектанти, лабораторни проби, разказа Тошева.

На всяка градина с басейн общината дава 15 000 лева на година.

Щастлива съм, че придобивката ще се ползва от децата в ЦДГ "Светла". Удоволствието им е голямо, каза районният кмет на Западен Десислава Желязкова. Плуването не е просто спорт. Това е начин и за справяне с детската агресия, коментира райкметът-педагог.

Не съм добър плувец. Не бихте искали да разчитате на мен ако се давите, призна с усмивка вицекметът Стефан Стоянов.

В "Светла" децата има на кого да разчитат. Треньорът е от групата на първите възпитаници от 95 година, които са се гмуркали в същия този басейн. Сега работи в собствената си детска градина, разказа с гордост директорката.