Махнаха тумора на 2-годишната Емине

Операцията е продължила 5 часа

2-годишната Емине, на която лекарите откриха 5-сантиметров тумор в главата, е претърпяла операция в Турция. Дългоочакваната интервенция е продължила 5 часа и е била много трудна, но все пак успешна. Това съобщи за bTV бащата на детето – Мустафа.

По думите му на дъщеря му е била направена томография, която показала, че няма усложнения и нищо не е останало от тумора. Предстои да бъдат направени изследвания на самия тумор, за да се види какъв вид е и да се определи бъдещото лечение.

Родителите на болното дете минаха през ада, за да спасят детето си.

За операцията има бяха нужни близо 40 хиляди лева. Те тръгнали за Турция с една трета от парите и спяха пред болницата, защото не им достигаха средства за спешната операция.

Семейството е от велинградското с. Пашови.

Преди дни Емине неочаквано вдига температура, започва да ѝ се вие свят и показва, че я боли главичката. Първият преглед не показва нищо тревожно, но симптомите не отшумяват.

„То изведнъж спря да играе, спря да ходи, а тя не се спираше, вратите постоянно бяха отворени. Тя си играеше с куклата”, спомня си лелята на момиченцето.

„В един момент лекарката реши, че трябва задължително да мине на скенер, защото гласчето не й харесваше. Почна момичето да променя гласчето и вече отидохме на по- висока инстанция да търсим помощ. Детето през това реме отпадна, почти спря да ходи, вече го носехме само на ръце. Направиха магнитен резонанс и ни казаха, че момиченцето има 5 сантиметра тумор в главичката”, каза бабата на Емине – Авиша Планкова.

Лекарите изключват операция у нас и насочват семейството към Германия или Турция. Отговорът от Истанбул е бърз - лекарите се наемат да извършат сложната операция срещу 40 000 лева.

Снощи стана ясно, че средствата за интервенцията и лечението на Емине се поемат от Фонда за лечение на деца в чужбина.