Удря ни свински грип! Изследват петима в Пловдив

Животът

01-02-2013, 15:12

Снимка:

Интернет

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Кашлица с хрема - на преглед за свински грип

Грипът се развива бързо и е абсолютно непредвидимо заразно заболяване. „Петима са приети в пловдивската инфекциозна болница. Техните резултати още не са готови“, каза за Plovdivutre.bg д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция.

Пробите на пловдивчани са изпратена в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" в София. „Във вторник ще знаем повече. Засега в града няма грипна епидемия, но нещата се променят всеки ден“, застрахова се д-р Троянчева.

Тя разясни, че в страната има 20 изследвани серумни проби на болни с диагноза грип, от които 5 са положителни. Две от тях са за щама H1M1 Калифорния, или така наречения "свински грип". Другите 3 проби са за грип тип Б. „Не разбирайте, че Калифорния е нещо повече от грип. И двата щама бяха очаквани по време на грипния сезон. Въпросът е до колко ще се разпространят“, коментира специалистът.

Ако имате висока температура, главоболие, болки в очните ябълки и мускулите, позиви за повръщане трябва да се консултирате с лекар, а не да се самолекувате. Д-р Троянчева препоръчва да се избягва контакт с видимо болни хора, по възможност по-рядко се качвайте на градски транспорт, задължително мийте ръцете си след като сте пътували. „Грипът се разпространява много често чрез предметите“, категорична е лекарката.

Пиенето на витамини и поддържането на имунната система се определя индивидуално след консултация с личния лекар.