"Бомбаджията" Злати разследван и за самоделка в железария

Преди 5 години поставил взрив в Свети Влас, хванали го по ДНК

29-годишният Злати Зайков, който подаде две заплахи за бомба в бургаския съд и веднага след това бе сгащен от полицаите, преди 5 г. заложил взрив в железария в Св. Влас.

Самоделката така и не гръмнала, но срещу него било образувано досъдебно производство.  Мъжът е заловен светкавично от спецченгетата и обвинен за опит да унищожи чуждо движимо и недвижимо имущество. 

Според данните от полицията Зайков е установен по ДНК материал, който криминалистите открили по самоделката.

Малко след това обаче наблюдаващият прокурор постановява частично прекратяване на производството спрямо Зайков и спира делото. Решението е обжалвано пред съда, но след няколкократно движение по инстанциите в крайна сметка производството е частично прекратено и Зайков не понася никаква наказателна отговорност.

"Бомбаджията" се оказва на мушката на разследващите и по друга линия. Докато претърсвали жилището му в Кошарица във връзка с взрива в железарията, криминалистите се натъкнали на огромно количество лични карти и документи на автомобили, за които се оказало, че са собственост на хора, подали жалби за извършени кражби на пари и документи от колите и домовете им.

След всичко това Златев се оказва и заклет "градинар", но не на цветя. Както Burgasutre още вчера съобщи, той бил уличен и за отглеждане на канабис. Според полицейската информация ченгетата открили 75 пластмасови кофички с марихуана в дома му, за което по-късно Златев е осъден условно на десет месеца лишаване от свобода.