45 се включиха в подписка за съд на делегатите, пребили Октай

Мисия Бургас

02-02-2013, 13:49

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само 60 поискаха съд за биячите на Октай в родния Бургас

На протеста бе дошъл и отец от манастира в Голямо Буково

Около 60 души излязоха в съботния ден да протестират срещу бруталното нападение над Октай Енимехмедов, който насочи пистолет към Ахмед Доган преди две седмици. До 13 часа 45 души от тях се включиха в подписка за съдебен процес срещу делегатите, нападнали бургазлията.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖ ТУК

Записите от побоя над Октай да бъдат прегледани и лицата, нанесли побой да бъдат разпознати, такива бяха исканията на протестиращите пред съдебната палата.  Тълпата поиска още анализиране на виковете на делегатите, сред които "убийте го" и "не го оставяйте жив", които могат да бъдат окачествени  като подбудителство към убийство. Освен това те настояваха да бъде повдигнато обвинение за побой и хулиганска проява на обществено място и справедлив обществен процес.

"Аз съм тук да подкрепя Октай и да задам въпроса на господин Доган защо когато се стреля срещу президента Рейгън с истински пистолет и бойни патрони дали някой от охраната скочи, би и рита нападателя. Искам да се понесе съдебната отговорност, която им се полага. В интернет Америка си прави майтап с нас", казва един от излезлите пред съда Георги Попов.

Голяма част от протестиращите бяха пенсионери, те бяха и най-активните пред съда днес. В протеста се включи и архимандрит Евтимий (със светското име Янчо Филев) от манастира в Голямо Буково.

"Да бъдат в съдебната палата изправени, нямат право да го бият. Българите затова избягаха в чужбина", изказа възмущението си свещеника.

Излезлите да протестират не носеха плакати, само организаторката на подписката Светлана Проданова беше донесла портрет на дякона Васил Левси с негови завети. Тя напомни, че протестът е мъчалив и цитира един от заветите на Апостола "Дела трябват, а не думи. Играем  с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва".

Протестът премина без инциденти. 2 патрулки и 10-на униформени охраняваха тълпата пред съда.