Богатите разказват какво ги мотивира да ходят на работа

Животът

02-02-2013, 16:50

Снимка:

www.abc.net.au

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За какво става дума: за алчност или трудолюбие?

Парите в сметките на тези хора ще бъдат достатъчни до края на дните не е само за тях, но и за техните деца. Но те продължават да работят и да печелят повече. Какво е това - алчност или трудолюбие, питат се и колегите от profit.bg.

"Ако имах 100 милиона в зелено по сметката - няма да работя повече и един ден" - мечтаят много от нас. Но в действителност не е така - хората, които са спечелили милиони и дори милиарди долари, по някаква причина, продължават да ходят на работа вместо да се препичат по плажовете на частния си остров през цялата година.

Лариса Фоу от американския Forbes търси причините:

Въпреки че супербогатите хора имат достатъчно пари, за да прекарат остатъка от дните на своите собствени яхти, те прекарват по 40 часа седмично на работа - банално и обременително. Защо?

Работен график

Алън Меклър, изпълнителен директор на WebMediaBrands, собственик на състояние от 400 милиона долара, смята, че отговорът на този въпрос е прост: "Подготвям си наследници. Ще си тръгна, когато компанията има друг лидер."

Милионерът Бари Шварц, президент на PR-агенция Schwarts Public Relations, продължава да работи, просто защото обича: "Ако наистина обичаш това, което правиш, тогава защо да напускаш?“

Мултимилионерът Боб Шулман, който се пенсионира, но не успя да издържи и една година, се върна в офиса, казвайки: "Харесва ми да се справям с предизвикателството."

Всички тези хора имат една обща черта: от самото начало те никога не са мечтали завинаги се откажат от работата. Това е същността на конфликта на поколенията.

Много богати хора, по-голямата част от Поколението X (родени между 1965-1982) и "бейби бум" поколението (родени между 1946 и 1964 г.), считат работата за неразделна част от живота си. Те не знаят какво можете да правите, ако не работите.

Поколението "Милениум" –  под тридесет години - напротив, мисли за работата просто като начин за бързо спестяване на пари за празен живот.

И тези, които са по-млади, дори вярват, че не е задължително нещо да правят: според проучване, проведено от брокерската компания TD Ameritrade, 39% от хората на възраст от 13-22 години смятат, че ще получат наследство, достатъчно, за да не работят никога сами.

"Те са виждали родителите им да работят усилено и искат да живеят различен живот“ - казва Шулман.

Въпреки това

Супербогатите хора вярват, че много от представителите на поколението "Милениум" в крайна сметка ще забравят, че са искали да се откажат от работа. Може би са прави.

Изследователите твърдят, че дори и след спестяването на желаната сума, много хора започват да осъзнават, че това не е достатъчно, за да спрат да работят завинаги. А понякога са твърде пристрастени към кариерата, за да забравят за първоначалните си планове.

"Всичко се променя - предупреждава Шварц - Идва време, когато трябва да избираш: да прекараш останалата част от живота си в лукс, но да чувстваш, че животът минава край теб, или да продължиш да работиш. Работата не ти позволява да остарееш."