4 пловдивски училища "заседават" в Страсбург

Мисия Пловдив

02-02-2013, 17:24

Снимка:

Европейски парламент

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Френската, търговската, хуманитарната и гимназията по туризъм обраха точките на "Евроскола"

Ученици от четири пловдивски училища ще "гласуват" и ще влязат в ролята на депутати в Страсбург. Отборите на ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“, ГХП „Св. св. Кирил и Методий“ по-популярна като Хуманитарната гимназия, гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ и Национална търговска гимназия събраха най-много точки на регионалното състезание „Евроскола“, съобщи за Plovdivutre.bg Теодор Стойчев, пресаташе на Информационно бюро на Европейския парламент в България, организатор на надпреварата. Освен пловдивчани до френския град ще пътуват и ученици от Карлово, Стара Загора, Девин и Мадан. Изброените пребориха конкуренцията от 20 школа в Пловдив и областта.

Отборите е трябвало да демонстрират умение за дебат по европейски теми и владеене на на чужди езици – английски, френски или немски. За да впечатлят журито с перфектен чужд език са имали на разположение едва 2 минути.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезичните работни групи, разяснява Стойчев.

Пловдивчани ще посетят Страсбург вероятно в първото полугодие на 2013 г., уточни той.

От 2006 г. насам, повече от 65 български училища и над 1200 български младежи са участвали в инициативата.

Състезанието се организира в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката, Регионалния инспекторат по образованието и Националната асоциация на европейските български клубове.