Безглутенова диета конкурира Средиземноморската

Животът

03-02-2013, 06:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Основната трудност пред спазването на този режим е, че глутен има в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса, булгура, малца

Искаме или не, и в храненето има мода. Откритието на специалистите по хранене миналата година бяха яйцата и беконът. Изненадващо за всички и двете бяха реабилитирани, с уговорката омлетът да е от свободни кокошки, а животните за месо да не са тъпкани с угояващи смески и антибиотици. И 2013-а изненадва с номинациите, като всяка от конкуриращите се тенденции има шансове да стане номер едно, пишв в. "24 часа"

Едно ново увлечение - по безглутеновата диета, набира такава скорост, че вече гони славата на средиземноморския тип хранене, смятан за най-здравословния. Глутенът е (от латински - лепило) вещество в житни култури, към което малък процент от хората имат непоносимост. Той им причинява сериозни стомашно-чревни проблеми и са принудени да го избягват, заради което не могат да ядат масовите видове хляб и тестени храни. Напоследък обаче някои учени твърдят, че избягването на продукти с глутен намалява окислителните процеси в клетките. Други го величаят като естествено средство за “антидот” на стреса и последиците от него Треньори на световни шампиони пък твърдят, че част от тайната на успехите им е контролираната употреба на храни с глутен. Той е много важен за "бухването" на хляба и придава на тестото еластичност и специфичен вкус, които пък са критерии за качество според пекарите, но фанатиците на здравословния живот не го броят за предимство.

Основната трудност пред спазването на този режим е, че глутен има в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса, булгура, малца, а оттам и във всички храни, които ги съдържат. Специфичният белтък нормално присъства в хляба, пастата, кексовете, бисквитите и още дълъг списък на обичани от всички закуски. Диетата набляга като засищащи храни основно на картофите и ориза. В списъка са и боб, грах, нахут, елда, киноа - суперхрана, която и самостоятелно е в приоритетите за полезно хранене, сортовете царевица с пренебрежимо малко съдържание на глутен.

Пресните меса са толерирани, но не и колбасите и купените предварително мариновани мръвки, защото глутен често се използва за уплътняване и слепване и може да е привнесен допълнително.

Плодовете и зеленчуците не съдържат набедения протеин, както и повечето млечни продукти. Но прохождащите в този вид хранене трябва внимателно да четат етикетите на млечнокисели десерти, в които може да присъстват.

Киноа

Сред маниаците на темата за здравословното хранене тя вече е новина от вчера, но напоследък става масова мода. Доскоро беше популярна главно между вегетарианците, които чрез нея си набавят ценни белтъчини. Фините зрънца идват от Андите и съдържат цели 8 г протеин на 250 мг готова порция. Навлиза в рецептите като алтернатива на ориза, подхожда и за десерти, и за солени ястия и закуски. Всеки, който е опитал антре от киноа с нар, е очарован от простата и бърза рецепта. Съдържа голямо количество фибри, които почистват храносмилателния тракт и предотвратяват запек. Зрънцата са богати на фолиева киселина, ниацин, витамин В6, калций, магнезий, калий, съдържа също желязо, цинк и селен. Трябва преди приготвяне да се измиват много добре, за да не нагарчат, и се варят около 15 минути на тих огън или докато се разпукнат.

Елиминационни диети

Каквото и да си говорим, винаги ще има диети. След модата на "добави това и онова и ще отслабнеш", сега идва ред на режимите от типа "всичко, без ...". Ако се замислите, ще видите, че половината ви познати не ядат или бяла захар, или тестени изделия, или колбаси, или мазно, или нещо друго. Така популярните в миналото авторски диети отстъпват място на самоделни, при които се отстраняват храни, считани за вредни или забавящи метаболизма.

Органични храни

Учените все още спорят дали органичните храни са по-питателни и за кои от тях наистина си струва да се плаща по-скъпо, за да бъдат органични. Увеличават се обаче хората, които при всяка възможност предпочитат тях заради гаранцията, че продуктите не са получени с използването на пестициди, антибиотици или хормони. Броят на страдащите от алергии се увеличава в световен мащаб, а в частност и от хранителни непоносимости, именно заради остатъците от препарати. Отделно химията в плодовете и зеленчуците е подозирана като рисков фактор за израждане на клетките и рак.

Желета

Считаните за детски десерти кисели и кремове на желатинова основа се превърнаха в муза за въображението на едни от най-елитните готвачи в света. Клатещи се торти в необичайни форми с плънка от цели плодове и свежи листенца ще са хит тази година, обявява специализираното сп. "Итинг уел" в своята номинация за топ 10 на тенденциите за годината. Диетолозите приветстват "еластичните" десерти заради малкото калории на желатиновите варианти и възможността да се използват естествени ароматизатори като плодови сокове, в които има много витамини. Фактор за налагането им е и изкушаващата визия.

Козе месо

Да! И докато през последните години се обръщаше внимание главно на достойнствата на козето мляко и сирене, то специалисти по хранене предричат, че козето месо ще предизвика истинска революция . В Америка вече набират популярност ресторанти за козе месо на грил и скара. Някои фирми дори правят бургери за масова употреба.

Кейк на клечка

Вече не е достатъчно сладоледът да е на клечка - кексът също трябва да бъде поднесен под формата на близалка, или така наречените кейк попс. Те са следващата стъпка на капкейковете - още по-малки от мъфини, предвидени за една хапка (от англ. cupcake - "чаша" и "кекс"). Ако си мислите обаче, че ще купите готови миникексчета от магазина, ще ги бучнете на дървено шишче за скара и ще получите актуалния кейк попс, грешите.

Модата всъщност тръгва от стремеж да се оползотворят остатъците от блатове, но за кратко време завзема света. От раздробените на трохи парчета се омесват топчета, като за слепване се използва малко сладко, крем сирене или течен шоколад. Нанизват се на клечки, слагат се за кратко в хладилник и после се потапят в цветна шоколадова глазура. Може и още да се украсяват с нарязани сушени плодове, бонбонки, шоколадови стърготини, ядки. Колкото по-арт, толкова по-добре. Държат се в хладилник и се поднасят студени.

Гости на закуска

Какво ще правите в събота сутрин? Ако искате да се движите по последна мода, ще поканите гости на брънч - късна закуска или ранен обяд. Това е новото съботно вечерно парти на все повече млади, които се опитват да следват здравословен начин на живот без среднощни софри и много алкохол. Популярността на брънча идва от друга наблюдавана промяна в хранителните навици на модерните хора - закусват. И докато доскоро кариеристите с гордост отсичаха "мерси, само кафе", сега е въпрос на добър вкус да са намерили време за купичка овесени ядки или черна филийка с яйце на очи.

Най-доброто от света

В търсене на полезните свойства на храните все повече хора ревизират правилото си, че най-полезни са местните видове. Това не им стига, вече искат най-доброто от цял свят. Присъствието на рукола и червените боровинки в салатата по празничен повод вече няма да впечатли никого. Идва ред на физалиса, пъпеша канталуп с яркозелена кора и наситенооранжево месо и червените испански портокали. Куул са и сладка и пелтета с много плод и почти без подсладители от фамилни фирми, които афишират продукцията си "като на мама" или от селекция от уникални местни сортове например.

Бавно готвене

Продължителното готвене с топъл въздух също е сред горещите тенденции.

Уредите за готвене с топъл въздух приличат на големи тенджери от огнеупорно стъкло с вградени нагреватели и вентелатор, в които равномерно и без прегаряне се приготвят всички ястия. Технологията започва да измества барбекюто за мигновено печене на мариновани меса.

Независимо от модите предпочитанията ни за храните и напитките зависят много и от възпитанието и географския регион, но някои преодоляват границите като циклони заради усещането за здравословни съставки. Така дори слабо алкохолни коктейли кандидатстват за слава, защото в рецептите им влизат витаминни бомби като манго, лимони или домати например. Плодовете, наред с ваканционните спомени на хора от цял свят нареждат сред тенденциите на годината за напитките испанската сангрия. Тази комбинация от вино, плодове и ароматни треви обаче зад Океана търпи модификации от добавяне на чили и други пикантни подправки.

Във възхода са и ябълковите вина, а бирата започва да се домогва до място и на изискани официални вечери.

Извън напитките само за възрастни продължават да настъпват минералните води, студените чайове и натуралните сокове.

Манията по здравословното обаче подтиква и супермаркетите да влизат на пазара на прясно изцедените сокове. Според експертите по диететика тази тенденция ще се засилва. За нарастващ интерес към най-натуралната напитка говори и търсенето на комбинирани сокоизстисквачки за дома, които за разлика от цитрус пресите могат да извадят витаминозна течност и от твърди плодове и зеленчуци и дори от зелени подправки.