Бургазлийка вае бижута от бирени бутилки

При всяко свое пътуване зад граница дизайнерката Станимира Грег носи пластмасови опаковки с нестандартни щампи и цветове

Нестандартни, изящни и екстравагантни арт накити, изработени от пластмаса, майстори талантливата бургаска дизайнерка Станимира Грег. 

Грег е преводач по професия, но през лятото на 2012-а се увлича по правенето на уникални арт бижута. Хрумнало й след като видяла в интернет работата на аржентинска авторка, която изработва цветя за декорация от пластмаса. Станимира веднага пробвала изумителната техника и направила няколко цвята. 

"Стори ми се много странно. Винаги съм се впечатлявала от изкуство и дизайн, но съм го възприемала като хоби. Реших да пробвам. Но аз не съм фен на изкуствените цветя. Затова направих чифт обеци, използвах бирена бутилка", обяснява Станимира и допълва, че познати и приятели били впечатлени от резултата, без да подозират кой в авторът на уникалното бижу.

След няколко чифта обеци във формата на цветя, бургазлийката развила нетстандартната идея и започва да вае абстрактни брошки, колиета, пръстени. 

ВИЖ ТУК УНИКАЛНИТЕ ЕКО БИЖУТА НА СТАНИМИРА

Всеки елемент се изрязва на ръка, не се ползват шаблони, а всички модели са измислени от младата бургазлийка. За да огъне нетрадиционния материал Станимира използва чаени свещи. Изпод пламъка се раждат изумителни форми, които после се лепят и наслагват, за да се получат бижутата-уникати.

"Не знам какво ще се получи. Материалът е много специфичен и експериментирам. Ако може изкуството, красотата да се превърне в начин да преосмислим отношението си към околната среда и към изхвърляне на боклука. Живяла в чужбина и съм изградила навици - да рециклирам, да не изхвърлям боклуци, ако мога да използвам нещо и да го претвопря в нещо красиво. Има опаковки и кутии с много интересни щампи, които с малко въображение използвам. Търся по-различни цветове пластмаса", споделя  Станимира.

Младата дизайнерка разказва, че намира вдъхновение навсякъде. Често намира по-специфични нюанси на определен цвят на пластмасови бутилки в чужбина и веднага създава бижу свързано със страната, от която ги е донесла. Макар че е получавала десетки предложения да пусне произведенията си на щанд в магазини и бутици, талантливата дизайнерка предпочита да показва бижутата си в галерия и след време да ги пусне за онлайн продажба. 

"Вдъхновение има отвсякъде, от места, от хора. Сега така ме впечатляват бижута, като видя определен модел си представям евентуално дали може да стане от пластмаса и как би изглеждал. Искам хората да възприемат работата ми като изкуство, не смятам да го правя масово, засега нямам дублажи. Аз виждам нещата си по-скоро в галерии, отколкото на щанд", разказва бургазлийката.

Бургазлийката не крие, че най-много обича да работи с прозрачна пластмаса. Обяснява, че от нея се създават невероятни неща, които придобиват стъклен вид, и се получават много крехки и интересни творби.

От лятото досега Станимира е представила три тематични изложби. Последната експозиция "Прозрачности", която бе наредена в Казиното през декември, обедини всички бижута на Станимира. Зад витрините бяха показани фини и деликатни изработки в меки тонове, по-масивни бижута в пъстри цветове, дори коледни дървета-брошки в бляскави отенъци.

"Искам да направя нещо по-голямо, не само бижута, по-скоро пана или колажи. Планирам и нещо, свързано с 1 март", загадва Станимира какво може да очакват почитателите на работата й занапред.