Вековният чинар в "Овча купел" остава. Засега

Мисия София

03-02-2013, 12:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софиянци бранят вековен чинар в Овча купел

Кметът на район Витоша спря отсичането до изясняване на случая

Чинарът в столичния квартал "Овча купел", заради който беше организиран протест в социалните мрежи, няма да бъде отсечен днес, заяви кметът на столичния район Витоша - Стойчо Дуков пред "Фокус".

Както е известно рано тази сутрин десетки жители на столицата се събраха в защита на  200-годишен чинар, който трябва да бъде отсечен заради построяването на голям супермаркет в кв. "Овча купел".

"Спрели сме всякакви действия. В понеделник или вторник ще се съберат експертите на дирекция „Зелена система", екологът на район "Витоша" и представители на Комисията по опазване на околната среда към Общинския съвет и ще решат дали има вариант, при който може да се запази дървото", посочи Дуков.

Той допълни, че експертите ще трябва да уточнят, дали наистина дървото е на 200 години.

"Ще направим пълна оценка на растителността и ще преценим, ако има вековни дървета, какво може да се направи в този случай", каза кметът на района.

Той посочи, че разрешението за строеж на мястото на вековното дърво е дадено по преценка на еколога на района.

"От наша страна сме готови да предприемем всички действия – ако наистина дървото се окаже вековно, да търсим вариант и да разговаряме с инвеститорите там, за да се опитаме да го запазим", каза в заключение кметът на район "Витоша".