Защо вече няма трилевки?!

Парите

03-02-2013, 16:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Със съветската банкнота се купували 2 кила сирене

Една от най-редките български банкноти е тази от 3 лв. Ако случайно я намерите на тавана - знайте, че е изключително ценна. Тя е била официално разплащателно средство у нас в продължение на 10 години.

Уникалната банкнота е плод на може би най-голямата парична реформа у нас. През 51-ва година "новите пари" са отпечатани в Съветския съюз, а през следващата влизат в обръщение. Включително трилевката с две правописни грешки на гърба. Те са в резултат на руския правопис, а ние пък взимаме почти изцяло дизайна на техните рубли. Така в обръщение се появява държавният съкровищен билет от 3 лева.

С тях по онова време е можело да се купи близо 2 кг. свинско месо и над 2 кг. сирене или литър и 200 грама ракия, тоест тяхната стойност е значително по-голяма от днешните. През 52-ра, когато се появява трилевката, е разпоредено старите пари да се обменят в съотношение 100 към 4. Но повечето българи предават спестяванията си при деноминация от 100 към 2 или дори към 1, разказва Доц. Мартин Иванов, председател на Държавна агенция "Архиви".

Заедно с трилевката в емисията от средата на миналия век присъства и банкнота от 25 лева. Отпечатана е и такава с номинал от 500, но тя така и не е пусната в обръщение. До следващата парична реформа през 62-ра година банкнотата от 3 лева е част от платежната ни система. Тя е била защитена със специален воден знак - надпис "БНБ", а до него сърп и чук, предава БНТ.