МВР кара безплатно коли на фирма на Гриша Ганчев

Най-доброто от печата

04-02-2013, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общини, фирми и посолства наляха 9 млн. лева дарения в МВР

Вътрешното ведомство прилага нова схема за получаване на облаги от частния сектор - тест драйв на автомобили

Две години след като вътрешният министър Цветан Цветанов бе принуден под обществен натиск да забрани даренията, МВР изнамери нов начин да получава скъпи вещи от бизнесмени, които разследва. Новата схема, по която министерството получава облаги от частния сектор, се нарича тест драйв. 

"Литекс Моторс" е дала на МВР да тества коли, произведени в завода в Ловеч. Това става ясно от отговорите на МВР и "Литекс Моторс" на въпроси на в. "Сега". Заводът бе тържествено открит през февруари 2012 г. от премиера Бойко Борисов и Гриша Ганчев. Бизнесменът в момента се разследва за данъчни престъпления и закана за убийство.

От МВР потвърдиха, че са получили автомобили по тази схема, но не уточниха нито броя им, нито колко време ги ползват. Идеята е колите да се тестват и след това институцията да реши дали да си купи от тях. "Колите най-вероятно ще останат за проби и през тази зима", обясниха пред "Сега" от вътрешното министерство. 

"Литекс Моторс" като национален производител на автомобили има практика да предоставя на частни лица, компании и държавни институции свои продукти за тестване за определен период от време. Целта на провеждането на тези тестове е уверяването на съответните лица и страни във високото качество на произвежданата и предлагана от българския автомобилен производител "Литекс Моторс" продукция", отговориха от компанията. Оттам също не пожелаха да уточнят колко и какви коли са предоставили на МВР. 

Няма утвърдена практика за срокове при даването на коли по тази схема. Обикновено продължителността на тест драйва се уточнява при индивидуална договорка между клиент и продавач. В повечето случаи частните купувачи вземат колата за един ден. Ако става дума за сериозна сделка, срокът може и да е по-дълъг. Има и съвсем привилегировани - например водачът на листата на ГЕРБ в Ловеч депутатът Анатолий Йорданов получи джип от "Литекс Моторс" за няколко години тест драйв. 

Не е ясно дали раздаването на току-що произведените автомобили е започнало преди ареста на сина на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, през май миналата година. Тогава полицията атакува офисите на "Литекс Комерс" в столицата. На разпространените след акцията снимки ясно се видя, че полицаите са пристигнали на обиска с джип, произведен в Ловеч. След ареста си Данаил Ганчев бе обвинен в данъчни престъпления заедно с другите двама изпълнителни директори на компанията, а полицейската акция стана известна като "Захар", тъй като разследващите твърдяха, че е укривано ДДС от сделки с тази стока. Впоследствие обвинение като лидер на организирана престъпна група получи и самият Гриша Ганчев. Той бе обвинен и че е заплашил с убийство шефа на НАП Красимир Стефанов. Разследването се води от спецпрокуратурата, но за почти година обвинителен акт още не е внесен. 

На запитване на "Сега" по Закона за достъп до информация от МВР отговориха, че към момента не са купували коли от "Литекс Моторс", нито пък са обявявали обществена поръчка за доставка на автомобили, която да е спечелена от компанията. Според отговора министерството не е получавало и дарения от фирмата. 

След като през 2011 г. Цветанов забрани на частни лица и фирми да даряват МВР, ведомството въведе друга схема за получаване на облаги - то започна да се самодарява чрез фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), която е 100% негова собственост. Освен това Цветанов остави възможността подаръци да правят и общини. По тази схема бургаското Пето РУП се сдоби с нова сграда, дарена от "ЛУКойл Нефтохимик" на община Бургас с изричното желание тя да я преотстъпи на полицията. 

От отговора на МВР не става ясно дали БМВ е получавала като дар коли от "Литекс Моторс", нито дали е купувала от тях. Ведомството само посочва, че тази информация се съхранява в самото търговско дружество, и пренасочва въпросите към него. От МВР обаче бяха категорични, че БМВ не е дарявала на министерството коли на ловешката компания. 

Само преди дни МВР отчете, че през 2012 г. е получило дарения за близо 9 млн. лв. От регистъра става ясно, че БМВ е дарила автомобили и мотоциклети за над 650 хил. лв. Коли е дарило и Министерството на финансите, но за много по-малка сума. Автомобили за над 350 хил. лв. е предоставила и друга фирма на вътрешното министерство - "Проинвекс". 
ВРЪЗКА
Разследваният за данъчни престъпления бизнесмен Гриша Ганчев официално не фигурира сред управляващите "Литекс Моторс". Връзката му с това дружество обаче е повече от явна. "Литекс Моторс" АД е с два съдружника - "Литекс комерс" и "Ауто инвестмънт". 99.93% от "Литекс комерс" са собственост на "Литекс инвестмънт лимитид" - фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови. Неин представител у нас е Гриша Ганчев. Като физическо лице той притежава останалите 0.07% от дружеството.

Сред управителите на "Литекс Моторс" е Илия Терзиев, който преди време е бил и в управлението на "Литекс комерс". Същият фигурира и при други фирми от империята на ловешката компания - "Литекс Бус", основана през март миналата година. В управата на същата фигурира и името на Милко Димитров, който бе един от арестуваните при акция "Захар".