Режат направленията на личните лекари

Животът

04-02-2013, 07:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Здравната каса въвежда нова методика, гилдията - бясна

Здравната каса вече ще изчислява лимитите за направления на личните лекари по нова методика. За момента указанията, които са дадени на джипитата, са да ползват 1/3 от лимита за първото тримесечие на 2012 г. Според представители на гилдията заради промяната тази година пациентите по-често ще чуват, че няма направления.

Наред с орязването отпада и надвишаването от 10% на лимитите за направления, което до сега личните лекари можеха да правят, без да бъдат санкционирани. Това ще затрудни работата, защото към средата на месеца талоните се изчерпват, категорични са джипитата. Ако пък надвишат лимита си - трябва да плащат глоби.

Какво означава, че хората ще боледуват в първите 15 дни от месеца и в останлите вече нямат право? А ако изтървеш човек с пневмония и не си му направил навреме рентгена, какво правим. Как ще се оправдавам, че лимита ми ли е свършил? Ако трябва ще платя от джоба си. Изследванията са необходими, не можеш да си позволиш да загубиш човек, заявява пред БНТ д-р Елина Савова - общопрактикуващ лекар.

Много от семейните лекари са против каквито и да било лимити. Според тях професията им се е превърнала повече в диспечерска и на тях не се гледа като на специалисти.